ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада всупереч позиції НБУ планує дозволити банківські послуги в "Укрпошті"

У законодавстві з'явиться поняття "поштових рахунків".

Рада всупереч позиції НБУ планує дозволити банківські послуги в "Укрпошті"
Фото: Игорь Лептуга

Верховна Рада всупереч позиції Нацбанку планує дозволити "Укрпошті" надавати банківські послуги.

Відповідний законопроєкт №2788-д у вівторок підтримали 232 народних депутати.

Він передбачає, що національний оператор поштового зв'язку отримає право надавати послуги з відкриття та обслуговування поштових рахунків і окремі фінансові послуги в порядку, встановленому Національним банком України. Вклади на поштових рахунках будуть гарантуватися так само, як і на банківських рахунках.

Поштові рахунки зможуть використовуватися для зарахування пенсій, заробітної плати, соцдопомоги від держави, доходу від торгівлі. Також "Укрпошта" зможе проводити розрахункові банківські операції, обмінювати валюту, випускати платіжні карти.

Національний банк неодноразово виступав проти створення поштового банку.

"Нелогічно. Неконкурентно. Ризиковано. Це якщо в три слова стиснути нашу позицію про ідею дозволити "Укрпошті" надавати банківські послуги. Така ініціатива передбачена законопроєктами №2788-д і №2788, які вже сьогодні може розглянути Верховна Рада. Національний банк виступає проти прийняття цих проєктів закону і проти створення державного "поштового" банку", - йдеться в повідомленні НБУ у вівторок.

Нацбанк підкреслив, що це лише підвищить роль держави в банківському секторі, частка якого і так становить 55%.

Регулятор заявив, що "Укрпошта" отримає всі переваги і можливості ведення банківської діяльності, але не буде нести ніякої відповідальності. Їй не потрібно отримувати банківську ліцензію, не потрібно виконувати нормативи і вимоги до роботи з коштами населення. НБУ зможе встановлювати для "Укрпошти" тільки порядок відкриття і ведення рахунків, тобто не буде регулювати банківську діяльність "Укрпошти".

НБУ також вважає, що "Укрпошта" не розуміє реальної вартості ведення банківського бізнесу.

Гендиректор "Укрпошти" Ігор Смілянський у відповідь заявив, що аргументи Національного банку не витримують критики. За його словами, "Укрпошта" не буде конкурентом державним банкам і не отримає неконкурентні умови.

"Ми будемо виконувати всі вимоги НБУ і навіть будемо членом Фонду гарантування вкладів, на відміну від Ощадбанку (але тут НБУ не бачить проблем). Конкурувати теж не будемо - наша мережа в селі, звідки всі ці шановні банки пішли. А якщо НБУ не хоче конкуренції між держбанками - об'єднайте їх в один і отримаєте більш ніж 8 мільярдів гривень на рік тільки економії за витратами, не рахуючи рефінансування (але тут НБУ знову дивиться в інший бік)", - зазначив Смілянський у фейсбуці.

Він додав, що "Укрпошта" повністю підпадає під регулювання НБУ з фінмоніторингу незалежно від права надавати банківські послуги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram