ГоловнаЕкономікаФінанси

Нова програма МВФ для України буде 18-місячною, а не трирічною

Фонд готує stand-by agreement замість EFF.

Нова програма МВФ для України буде 18-місячною, а не трирічною
Фото: publika.md

Україна і Міжнародний валютний фонд зараз ведуть переговори про 18-місячну програму stand-by замість раніше узгодженої трирічної програми розширеного фінансування (EFF).

Про це пише "Інтерфакс-Україна" з посиланням на представника МВФ Джеррі Райса.

"З огляду на безпрецедентну невизначеність щодо економічних і фінансових перспектив і необхідність зосередити політичні пріоритети на короткостроковому стримуванні і стабілізації, переговори переключилися на 18-місячний stand-by, який може забезпечити підтримку платіжного балансу для посилення реакції влади", - сказав він на брифінгу в четвер.

Фонд перебуває у тісному контакті з владою України щодо обговорення параметрів нового механізму фінансування, який допоміг би ефективно протидіяти пандемії в економіці і медицині.

Райс уточнив, що допомогу, яка обговорюється постійною віртуальною місією, зручніше надати через програму stand-by, а не EFF.

"Коли ситуація відновиться, фокус знову може зміститися на вирішення проблем довгострокових структурних реформ в Україні, щоб сприяти більш сильному і більш інклюзивному зростанню", - сказав представник Фонду.

Нагадаємо, що попередня програма stand-by (SBA) для України була схвалена МВФ у грудні 2018 року. Україна отримала за нею єдиний транш у розмірі $1,4 млрд.

У грудні 2019 року Україна і МВФ домовилися про кредитну програму розширеного фінансування (EFF) на $5,5 млрд. Вона досі не запущена, оскільки Україна не до кінця виконала вимоги Фонду.

Програми EFF спрямовані на підтримку країн, що зіткнулися з серйозними проблемами платіжного балансу, і зазвичай затверджуються на трирічний термін, тоді як кредити stand-by - на 1-2 роки. Термін повернення коштів за кредитами EFF починається через 4,5 року і розтягується на п'ять років, тожі як за програмою stand-by виплати починаються через 3 роки і тривають два роки (для кожного траншу окремо).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram