ГоловнаЕкономікаДержава

У Раду внесено фінальний проєкт змін до бюджету

Доходи скоротяться на 120 млрд гривень, витрати зростуть на 82 млрд.

У Раду внесено фінальний проєкт змін до бюджету
Фото: facebook/Верховна Рада України

Члени бюджетного комітету Верховної Ради 11 квітня зареєстрували законопроєкт №3279-д з поправками до державного бюджету.

Текст законопроєкту та порівняльні таблиці оприлюднені на сайті парламенту.

У випадку його прийняття доходи бюджету України скоротяться з 1,096 трлн гривень до 975,8 млрд гривень (Кабмін раніше пропонував 972,6 млрд гривень), а витрати збільшаться з 1,184 трлн гривень до 1,266 трлн гривень (Кабмін пропонував 1,263 трлн гривень).

Граничний дефіцит державного бюджету буде збільшено з 96,3 млрд гривень до 298,4 млрд гривень.

Покривати дефіцит, що зростає, планують за рахунок запозичень. Дозволений ліміт державного боргу станом на 31 грудня збільшиться з 2,045 трлн гривень до 2,387 трлн гривень.

Законопроєкт передбачає створення у складі державного бюджету Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. З нього будуть фінансувати на протиепідемічні заходи, у тому числі держзакупівлю товарів, робіт і послуг; доплати медикам та іншим працівникам, що задіяні у боротьбу з епідемією; грошову допомогу пенсіонерам; одноразову допомогу сім'ям медпрацівників, які померли від коронавірусу; надання трансферту Пенсійному фонду тощо.

З квітня і до кінця карантину встановлюється ліміт з зарплати в 10 мінімалок для співробітників, посадових і службових осіб бюджетних установ.

Витрати урізують з більшості бюджетних програм.

Суттєвими винятками стануть:

  • Міністерство фінансів - 64,7 млрд гривень на Фонд боротьби з COVID-19, 3 млрд на резервний фонд і 3,3 млрд на обслуговування держборгу;
  • Міністерство соцполітики - на 29,7 млрд гривень збільшується субвенція Пенсійному фонду, в той час як на 8,2 млрд урізують програму субсидій і 1,3 млрд - виплати окремих видів допомоги;
  • Міністерство охорони здоров'я - на 15,8 млрд гривень на реалізацію програми гарантій медобслуговування населення, ще близько 920 млн гривень виділяється на нову програму МОЗ щодо розвитку системи екстреної медичної допомоги.

Не скоротили, а збільшили на 195 млн гривень фінансування Міністерства внутрішніх справ. Гроші підуть на виконання завдань і функцій Держприкордонслужби.

Близько мільярда гривень додали судовій системі на здійснення правосуддя, 1,6 млрд гривень - на реструктуризацію вугільної галузі.

Нагадаємо, що Верховна Рада розгляне поправки до держбюджету на позачерговому засіданні 13 квітня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram