ГоловнаЕкономікаДержава

Економічна криза не зупинить ринок землі, - Сольський

Голова земельного комітету Ради також вважає, що працьовиті фермери не матимуть проблем із покупкою землі

Економічна криза не зупинить ринок землі, - Сольський
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Економічна криза не зупинить ринок землі, а введення обмежень на цьому ринку “проти спекулянтів” призведе до того, що тим, хто має земельні паї, доведеться продавати їх за низькою ціною. Про це під час онлайн-круглого столу Інституту Горшеніна заявив Микола Сольський, народний депутат України (фракція «Слуга Народу»), голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

“Пайовики хочуть дорожче продати землю й тільки конкуренція дасть їм такі можливості. Усі ці балачки: «не дамо спекулянтам», зведуться до одного, вони продадуть за копійки. Якщо не буде конкуренції”, – вважає голова земельного комітету Ради.

З іншого боку, він зазначив, що ті фермери, які дійсно працюють на землі, не матимуть проблем із купівлею.

“Щодо фермерів – усі договори оренди як діяли, так і діють. Здебільшого на десятки років у країні договір оренди буде основним інструментом для фермерів – великих, малих, середніх підприємців. Це буде основним інструментом, пов'язаним із використанням землі. Саме орендарі мають право першочергового викупу на землю, а саме вони будуть основними гравцями на первинному ринку. Так є і в інших країнах. І нічого дискомфортного для 99 % тих фермерів, які нормально хазяйнують і з ринком землі й без ринку землі. Зможе чи не зможе фермер викупити землю пов'язано з тим, як він займається господарством, чи заробляє він чи не заробляє, чи вчиться він чи не вчиться, чи вкладає він у техніку чи в третій Ленд Крузер за два роки. Критичної ситуації щодо викупу землі в нього не було і не буде. Незалежно від того, є закон про землю чи нема закону про землю, ринок існує. І цього року він купляв землю, і зараз цієї секунди якийсь фермер купляє землю, і минулого, і позаминулого він купляв. Називав цей договір емфітевзисом, підписував його і вважав, що він купив землю. Але дітям передати не міг, заставити не міг і так далі”, – зазначив Микола Сольський.

На його думку, теперішня економічна криза не вплине на ринок землі. “Незалежно від кризи – вона не зупинить ринок землі. Ми могли не прийняти цей закон, було би 20 криз, але люди би продавали землю. Вони б називали це по-іншому. Ні я, ні ви, ні Верховна Рада. Мертві поприходять – вони не зупинять це. Основне завдання: замість сірого зробити білий (ринок землі)”, – констатував голова земельного комітету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram