ГоловнаЕкономікаДержава

Уманський ініціював відставку глави податкової через "скрутки" з ПДВ

Прем'єр, за його словами, таке рішення не підтримав.

Уманський ініціював відставку глави податкової через "скрутки" з ПДВ
Игорь Уманский во время заседания кабмина 20 марта, 2020
Фото: kmu.gov.ua

Звільнення голови Державної податкової служби України Сергія Верланова, про яке LB.ua писав раніше, було ініційоване ексміністром фінансів Ігорем Уманським через можливу корупцію у відомстві, зокрема, за його словами, через "скрутки" ПДВ, від яких бюджет щомісяця недоотримує 5 млрд гривень. Про це Уманський розповів в інтерв’ю LB.ua.

Про цю ситуацію, за словами ексміністра, був поінформований і прем’єр Денис Шмигаль.

"У нас неодноразово були розмови на цю тему. Я приходжу до нього, показую:«Дивіться, ми тут зараз дрібницями бавимося, а ось – інформація по кожному місяцю, і це тільки «скручування» ПДВ. Це в середньому 5 мільярдів на місяць недоотримує бюджет». Як тільки я прийшов у Мінфін, мені швидко з усіх боків почали зливати інформацію – з розшифровками, щодо компаній, щодо сум. Де стартують, через кого проганяють, де виводять. І 5 мільярдів – це тільки по ПДВ! Клименко (глава податкової, потім – міністр доходів і зборів, – LB.ua) з Януковичем дивляться й кажуть: «Блін, а що, так можна було?» – розповів Уманський.

Однак, за його словами, він позбавлений повноважень самостійно звільнити главу ДПС.

"Мінфін – не силовики, я працюю з папірцями. Інструментів для покарань у мене немає. Ну що я можу зробити з главою податкової адміністрації? Максимум – позбавити Верланова премії, зняти 5, 10, 20, 30 тисяч, 200 тисяч. Як ви думаєте, це йому буде дуже боляче?… Я можу тільки зробити подання – звільняє Кабмін. Але прем’єр проти. Мовляв, не треба цього робити, вони завалять нам квартал… Я йому: «Ви жартуєте? 5 мільярдів на місяць! ».

Наступний аргумент: «Давай пропозиції кого будемо призначати». По-перше, призначають унаслідок конкурсу, а по-друге, є заступники, і їх можна призначити в.о – пальцем просто «вказати», вибачте. Відразу для всієї системи пройде чіткий, жорсткий сигнал: усе почало змінюватися.

… Але нічого не відбувається. Вношу офіційне подання на звільнення. Наступний аргумент: «Давай дамо їм час, вони зараз там усе підтягнуть, поліпшать результати»", – розповів ексміністр.

Водночас він вважає, що вимога щодо глав податкової та митної служб Сергія Верланова й Максима Нефьодова стали причиною його звільнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram