ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ майже на 4,5 млн грн оштрафував три київські банки за фінансування тероризму

ПроКредит Банк отримав попередження.

НБУ майже на 4,5 млн грн оштрафував три київські банки за фінансування тероризму
Фото: Юлія Березовська\Прес-центр НБУ

Національний банк в березні 2020 року підсумками перевірок з питань запобігання та протидії легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, оштрафував три київських банки на загальну суму 4,4 млн гривень.

Згідно з даними пресцентру НБУ, РВС Банк оштрафували на 3 млн грн, банк "Український капітал" - на 800 тис. грн і Укрексімбанк (всі - Київ) - на 600 тис. грн, передає Інтерфакс-Україна.

Уточнюється, що РВС Банк був оштрафований за неналежне забезпечення діяльності внутрішньобанківської системи запобігання легалізації кримінальних доходів / фінансування тероризму, що призвело до обслуговування клієнтів-юросіб за фінансовими операціями без документів, що підтверджують явну економічну доцільність і реальні фінансові можливості для їх здійснення.

Крім того, це призвело до обслуговування клієнтів-фізосіб, які здійснювали циклічні фінансові операції з облігаціями внутрішньої держпозики і отримували значний інвестиційний прибуток, а юрособи-контрагенти цих клієнтів, відповідно, - інвестиційний збиток.

У свою чергу, банк "Український капітал" і державний Укрексімбанк регулятор оштрафував за нездійснення ними на постійній основі аналізу фінансових операцій клієнтів з урахуванням ризик-орієнтованих підходів. Уточнюється, що останній також не виконав зобов'язання з вивчення клієнтів у встановлених законом випадках.

У результаті відповідних перевірок регулятор також направив у ПроКредит Банк (Київ) письмове попередження через незабезпечення виявлення фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу.

Згідно з даними Нацбанку, на 1 січня 2020 року розміром загальних активів Укрексімбанк займав третє місце (202,91 млрд грн), ПроКредитБанк - 15-те місце (24,322 млрд грн), РВС Банк - 51-ше місце (1,397 млрд грн) і банк "Український капітал" - 60-те місце (1,081 млрд грн) серед 75 банків, що діяли в країні банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram