ГоловнаЕкономікаДержава

ЄС призупинив дію пакту, що обмежує бюджетний дефіцит і держборг країн Європи

Євросоюз визнав наявність серйозного економічного спаду.

ЄС призупинив дію пакту, що обмежує бюджетний дефіцит і держборг країн Європи
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз призупинив дію Пакту стабільності і зростання. Це базовий документ єврозони, який зобов'язує європейські країни зводити держбюджети з позитивним або нульовим сальдо.

Про це пише Deutsche Welle.

У виняткових випадках може допускатися дефіцит держбюджету, однак він не повинен був перевищувати 3% ВВП. Пактом стабільності і зростання також передбачено, що державний борг не повинен перевищувати 60% ВВП.

"Міністри фінансів країн-членів ЄС погодилися з оцінкою Єврокомісії, викладеної в її документах від 20 березня 2020 року, що умови для використання загального застереження про можливість припинення фіскальної структурної [угоди], - а саме, наявність серйозного економічного спаду в єврозоні та ЄС - виконані", - наголошується в заяві Ради ЄС, оприлюдненій за підсумками засідання ЕКОФІН в режимі відеоконференції.

Використання цього застереження забезпечить необхідну гнучкість для прийняття всіх необхідних заходів "щодо підтримки наших систем охорони здоров'я та цивільного захисту населення, а також щодо захисту нашої економіки, зокрема за допомогою подальшого ініціативного стимулювання і скоординованих дій, розроблених своєчасно, на певний період і адресно, державами-членами" Європейського Союзу.

До єврозони входять 19 з 27 країн Євросоюзу. Валюта євро також перебуває в обігу в деяких країнах за межами ЄС. На країни, які порушили Пакт стабільності і зростання країни раніше могли накласти великі штрафи.

Нагадаємо, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков теж запропонував відмовитися від дотримання 2% бюджетного дефіциту і збільшити його мінімум утричі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram