ГоловнаЕкономікаДержава

Бізнес застеріг владу України від зупинки підприємств

Економіка може впасти в глибоку економічну кризу.

Бізнес застеріг владу України від зупинки підприємств
Фото: facebook/Mysh Mark

Український бізнес застеріг владу від прийняття рішення про зупинку підприємств.

Про це йдеться в заявах Європейської бізнес асоціації, Спілки українських підприємців, IT Ukraine, Федерації роботодавців, УКАБ, "Бізнес 100", СЕО club.

"Вважаємо, що введення надзвичайного стану з зупинкою більшості нестратегічних підприємств передчасне і може призвести до катастрофічних наслідків в економіці України. Якщо зупинити більшість компаній, мільйони українців втратять роботу, а бюджет - більшу частину доходів ... Відповідно, наслідки пандемії будуть дійсно критичними", - заявили в організаціях

Бізнес-спільнота наголошує, що карантинні заходи в Україні і так більш жорсткі, ніж у країнах, де кількість хворих набагато більша.

"Водночас в Україні планується значне розширення комплексу заходів порівняно з вже актуальним переліком, який можна порівняти тільки з впровадженими в постраждалих регіонах Італії та Китаю. Це, своєю чергою, призведе до втрати мільйонів робочих місць і значних втрат бюджетів різних рівнів", - сказано в заяві.

Бізнес вважає, що зупинка великої кількості підприємств без програми підтримки економіки призведе до глибокої кризи.

Організації заявили, що зараз, навпаки, потрібно зосередитися на тому, щоб не допустити значного зростання безробіття. Вони закликають Верховну Раду прийняти необхідні закони для співпраці з МВФ, зокрема закон про неможливість повернення банків ексвласникам.

Також вони закликають терміново урізати бюджетні витрати, забезпечити швидку і ефективну верифікацію одержувачів пенсійних та соціальних виплат, централізувати використання коштів у місцевих і державному бюджеті виключно на боротьбу з пандемією.

Держава, вважає бізнес, має забезпечити неоподатковуваний мінімальний дохід працівникам, які постраждали від карантинних заходів, і припинити нарахування фінансових санкцій всім компаніям, у яких є кредити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram