ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ продав $300 млн для "згладжування надмірних курсових коливань"

Запроваджувати валютні обмеження регулятор не має наміру.

НБУ продав $300 млн для "згладжування надмірних курсових коливань"
Фото: Depositphotos\leungchopan

Національний банк у вівторок, 17 березня, на міжбанківському валютному ринку продав 300 млн доларів США.

Пресслужба НБУ пояснила активну участь регулятора в торгах на міжбанківському валютному ринку необхідністю "згладжування надмірних курсових коливань".

"Ми продали $300 млн для згладжування надмірних курсових коливань. У той же час, як і передбачає режим змінного валютного курсу, ми не фіксуємо його на певному рівні і не змінюємо тренд, який визначається ринком", - йдеться в повідомленні НБУ в фейсбуці.

Нацбанк зазначає, що сьогодні попит на валюту перевищує пропозицію "внаслідок погіршення настроїв учасників ринку через поширення світом коронавірусу. Найактивніші учасники валютного ринку - українські компанії. Населення і іноземні інвестори формують значно менший попит на валюту.

НБУ запевняє, що має достатньо накопичених резервів для згладжування надмірних курсових коливань, викликаних психологічним фактором. "Ми не плануємо вводити валютні обмеження і будемо дотримуватися послідовної політики на валютному ринку", - підкреслює регулятор.

"У минулому році ситуація на валютному ринку була сприятливою, був надлишок валюти, і для згладжування коливань гривні в бік зміцнення Національний банк викупив з ринку майже 8 млрд дол. США в резерви (чиста покупка). Тому сьогодні ми маємо достатню подушку безпеки, щоб згладжувати коливання гривні вже в іншу сторону", - інформує Нацбанк.

Раніше заступник голови НБУ Олег Чурій запевнив, що резерви Нацбанку залишаються на достатньому рівні і становлять більш як 25 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram