ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пояснив стрибок курсу панікою і дефіцитом готівкової валюти

На міжбанківському валютному ринку панічних настроїв немає.

НБУ пояснив стрибок курсу панікою і дефіцитом готівкової валюти
Фото: Макс Требухов

Національний банк вважає, що стрибок курсу долара в Україні пов'язаний з панічними настроями і фізичним дефіцитом готівкової валюти.

"Щодо ситуації на готівковому ринку, ми бачимо, що ситуація з коронавірусом вплинула на польоти авіакомпаній. Українські банки поповнювали каси через транспортування готівки з-за кордону пасажирськими авіарейсами. А на сьогодні ми бачимо обмеження цих рейсів. Тому банки зіткнулися, з одного боку, зі значною купівлею іноземної валюти фізичними особами (нетто-купівля минулого тижня і в понеділок склала 300 млн доларів, тобто банкам необхідно поповнювати свої каси для видачі готівкової валюти). А з іншого боку, доставка валюти літаками має певні перешкоди", - сказав на брифінгу у вівторок заступник голови Нацбанку Олег Чурій.

Чурій закликав населення не панікувати і запевнив, що зараз ця проблема вирішується і рейси з валютою поновлюються. "Ми вважаємо, що доставлена готівка дозволить банкам задовольнити попит на готівкову іноземну валюту", - сказав заступник голови НБУ.

Він підкреслив, що насправді валютна ліквідність банків перебуває на дуже високому рівні - близько 9 млрд доларів - і на міжбанківському валютному ринку панічних настроїв немає.

Чурій також уточнив, що зараз основний попит на валюту створює не населення, а українські компанії, яким валюта потрібна для оплати імпортних контрактів і платежів у межах боргових зобов'язань.

Вводити валютні обмеження Нацбанк не планує.

"Валютний ринок реагує на кризові ситуації. Ми це вже проходили багато разів. У разі якоїсь невизначеності, кризових явищ ми маємо ситуацію, коли наші компанії, фізичні особи активно починають купувати іноземну валюту. З іншого боку Національний банк проводить політику мінливого курсу й активно бере участь на цьому ринку, намагаючись передусім згладжувати коливання", - сказав Чурій.

2019-го НБУ зміг викупити майже 8 млрд доларів у резерви, а тепер використовує їх для згладжування коливань.

Незважаючи на це, запевнив Чурій, резерви Нацбанку залишаються на достатньому рівні і становлять понад 25 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram