ГоловнаЕкономікаДержава

ВВП в Україні впав уперше з 2016

Скорочення ВВП у січні 2020 оцінено на рівні 0,5%.

ВВП в Україні впав уперше з 2016
Фото: Julia Berezovska/ Press office NBU

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства оцінює рівень падіння валового внутрішнього продукту в січні 2020 року в 0,5%.

Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства.

З початку 2020 року майже всі види економічної діяльності, що формують динаміку зведеного індексу виробництва товарів і послуг за основними видами економічної діяльності, крім будівництва і внутрішньої торгівлі, продемонстрували скорочення виробництва.

"Як результат, в січні 2020 року зменшення зведеного індексу виробництва склало 2,6% і відповідно скорочення ВВП оцінено на рівні 0,5%", - йдеться в огляді.

У відомстві зазначили, що за аналогічний період минулого року ВВП виріс на 1,3% під час збільшення СІП на 0,4%.

За даними міністерства, спад виробництва в промисловості, сільському господарстві та на транспорті. Серед факторів, які вплинули на зниження виробництва, в відомстві назвали:

  • зниження попиту на енергоресурси на тлі теплої зими
  • низьку кон'юнктуру на світових ринках сталі
  • низький попит на природний газ в країнах ЄС

В огляді наголошується, що скорочення будівництва і внутрішньої торгівлі не відбулося завдяки високій інвестиційній активності в сфері будівництва і зростання купівельної спроможності громадян.

Загалом, в відомстві прогнозують стримане зростання економіки протягом усього року, особливо в I кварталі року, оскільки до вказаних факторів приєднуються ризики, пов'язані з поширенням коронавірусу і можливий спад світової економіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram