ГоловнаЕкономікаДержава

Митниця відповіла на претензії Зеленського

Президенту вказали на зниження імпорту і сильну гривню.

Митниця відповіла на претензії Зеленського
Фото: od.sfs.gov.ua

Державна митна служба пояснила, чому план зі зборів до бюджету за два місяці недовиконали на 13 млрд гривень.

4 березня під час виступу у Верховній Раді президент Володимир Зеленський сказав, що Митниця збирає "лайки в фейсбуці", а не кошти у державну казну.

Однак відомство пояснило, що недобір грошей пов'язаний з об'єктивними чинниками: падінням сировинного імпорту і різницею між курсом, закладеним у бюджет, і реальною вартістю гривні.

"Доходи бюджету від митниці безпосередньо залежать від обсягів оподатковуваного імпорту. На обсяги такого імпорту, як ви розумієте, Митниця не впливає, зате впливають зміни кон'юнктури світових ринків, соціально-економічна ситуація в країні, рівень доходів населення і промислового виробництва", - йдеться у фейсбуці Митниці.

Оподатковуваний імпорт на початку 2020 року скоротився на 0,21 млрд доларів порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

"Але це не все. Є ще один фактор, який пояснює, чому Митниця недодала. До бюджету-2020 уряд заклав курс долара на рівні 27 грн. У січні-лютому 2020 гривня зміцнилася: 1$ = 23,68-24,57 грн. Про що це говорить? Коли вартість імпортованого товару у доларах залишилася такою ж, а у гривні вона знизилася, тому що курс гривні зміцнився, ми отримуємо менше податків. Тобто Митниця за таких розкладів менше збирає", - пояснило відомство.

За його даними, гривневі надходження за січень-лютий 2020 року були на 12,3% менші, ніж за аналогічний період 2019 року, але доларові залишилися майже на торішньому рівні.

Напомним, что Министерство финансов раньше тоже заявляло, что невыполнение бюджета объясняется отличием фактических макропоказателей от заложенных в госбюджете на 2020 год.

Гривня виявилася міцнішою (у лютому курс у 24,6 грн/$ був нижчим від врахованого у бюджеті у 27 грн/$), обсяги імпорту та ціни на газ нижчі, середня зарплата росла повільніше, ніж очікувалося.

Державна митна служба почала роботу у грудні 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram