ГоловнаЕкономікаБізнес

Лауреат загальнонаціональної програми "Людина року-2019" в номінації "Промисловець року" Пресс-релиз

В’ячеслав ЯВОРСЬКИЙ

Директор Приватного акціонерного товариства «Кременчуцький завод технічного вуглецю»

Заслужений працівник промисловості України.

Три головні події 2019 року за Вашою версією:

- рекордно високий рівень виробництва та реалізації технічного вуглецю за останні 20 років;

- нагородження нашого підприємства Федерацією роботодавців України нагородою «За екологічну відповідальність»;

- визнання нашого підприємства, за оцінкою Національного бізнес-рейтингу, «Лідером галузі 2019».

Ваше життєве гасло: Три речі ніколи не повертаються – час, слово, можливість. Тому не втрачай час, вибирай слова, не втрачай можливостей (Конфуцій).

Ким Ви мріяли стати в дитинстві? Завжди вабили далекі дороги. Мріяв стати далекобійником, став помічником машиніста тепловоза.

Чи маєте мрію, що наразі не здійснилась? Не вважаю себе мрійником. Бачу мету – йду до її досягнення. А бажання – ті самі, що в усіх людей: бачити дітей здоровими, щасливими, успішними; щоб близькі мені люди були здорові і щасливі і, взагалі, я хочу всім побажати щастя – це всеохоплююче визначення вбирає в себе практично все.

Говорячи слово УСПІХ, який зміст в нього вкладаєте? Успіх ніколи не вимірюється тим, чого ти досяг. Усіх визначається тим, що ти подолав. Бути сьогодні успішним – це ніколи не зупинятися: піднімати «планку» і долати висоту. Заняття бізнесом – все рівно, що їзда на велосипеді, якщо не рухаєшся – падаєш.

Що є сьогодні найголовнішим у роботі керівника промислового підприємства? Що дає можливість бути лідерами промислової галузі? Бути професіоналом і залишатися людиною, згуртувати команду, що вірить у перемогу і до неї йде.

Ваш улюблений афоризм? Більшість людей щасливі настільки, наскільки вирішили бути щасливими (Авраам Лінкольн).

Хто для Вас є прикладом в бізнесі?Приклади з історії – поняття відносне: «Кожному овочу - свій час та черга». Можна назвати і Генрі Форда, і Стіва Джобса, і Білла Гейтса… Реально для мене приклад – наш голова Наглядової ради Мирослав Балдіс: успіх, людяність, увага до дрібниць. Це не лестощі, мені дійсно приємно працювати пліч-о-пліч з цією людиною. Я багато чого вчусь у нього. Намагаюсь також вчитись у моїх колег: і по заводу, і по правлінню міської організації роботодавців, куди маю честь входити. В професіоналізмі немає фіксованої вершини, після досягнення якої можна спочивати на лаврах. Керівництво підприємством (як, втім, і будь-якою іншою організацією) - це процес, а процесу необхідне постійне вдосконалення.

Яку галузь Вивважаєтесьогодні головною для України? У пріоритет я зарахував би будівництво доріг. Воно підтягнуло б суміжні галузі і, врешті-решт, дозволило б доїхати до нас іноземним інвесторам. А, по великому рахунку, потрібно відновити діяльність тих галузей, якими славилась Україна: точне та важке машинобудування, літакобудування, кораблебудування, приладобудування, металургію.

Якою справоюВи займалися б, якби жили сто років тому? Сто років тому я відповів би на це питання, виходячи із ситуації, в якій був би. Але сто років тому не було ще програми «Людина року».

Якщо щастя не в грошах, то в чому?Гроші потрібні людині для того, щоб ніколи про них не думати. Я Телець за гороскопом і схильний гроші все-таки рахувати, але ніколи вони не були для мене фетишем. Гроші потрібні для реалізації інших задач. Сомерсет Моем казав, що «гроші – це шосте відчуття, без якого останні п’ять марні».

Що було першим, що Ви створили своїми руками? Зараз важко згадати, але від стільця, виготовленого в шкільній майстерні, до складних прес-форм, виготовлених уже слюсарем-інструментальником, своїми руками доводилось робити багато.

Продовжте фразу «Дайте мені точку опори - і я... використаю її для ривка вперед».

Яка риса характеру – Ваш головний недолік? Певно, що зайва м’якість характеру. В сучасному бізнесі, напевно, потрібно бути більш жорстким, але я у своїй роботі звик довіряти людям, їхньому досвіду, професіоналізму та порядності.

Чи маєте улюблену книгу? «Майстер і Маргарита» Михайла Булгакова, «Дванадцять стільців», «Золоте теля» І. Ільфа і Є. Петрова, оповідання М. Зощенка. Я люблю читати, цікавих книг багато, але я назвав прочитані декілька разів.

З ким з історичних особистостей Ви могли б потоваришувати, якби були його сучасником? Хотілось би з Вінстоном Черчиллем. Це людина, яку можна цитувати безкінечно: «Все, чого я хотів, - це згоди із моїми бажаннями після конструктивної дискусії» - дуже цінна рекомендація керівнику будь-якого рівня.

Яке чудо світу ви хотіли б перенести до свого рідного міста? Що воно символізувало б? Це вже звучить якось надто споживацьки. Чудо світу тому і чудо світу, що розташоване там, де воно виникло, і це надбання світу. А наше місто і так прекрасне чудо на березі Дніпра. Потрібно його берегти, прикрашати, примножувати. Це місто, де ростуть наші діти, а це і є найбільше чудо.

Якби ви відкрили нову планету, як би ви її назвали? Нові планети – надбання людства, навряд и варто це віддавати на відкуп окремим персонам, Але так як питання абсолютно абстрактне – запропонував би назвати «Lucky».

Уявіть, що до Вас у гості завітав президент США з проханням показати Україну. Куди б ви його запросили на екскурсію? Якщо він до мене вже приїхав у Кременчук, я, звичайно, показав би йому наше прекрасне місто. Потім запропонував би відвідати прекрасний курортний комплекс «Деренівська купіль» поблизу Ужгорода. Там уже два президенти побували, і йому буде приємно відвідати цю перлину Закарпаття.

Яке заняття для Вас - найкращий відпочинок? Спілкування із родиною та виховання моїх діточок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram