ГоловнаЕкономікаБізнес

Зеленський попросив ДТЕК допомогти знайти сильного покупця на "Центренерго" і неприбуткові шахти

Генерувальна компанія може отримати доважок.

Зеленський попросив ДТЕК допомогти знайти сильного покупця на "Центренерго" і неприбуткові шахти
Фото: facebook.com/president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський попросив компанію ДТЕК Ріната Ахметова знайти покупця на "Центренерго" і неприбуткові шахти.

Про це він сказав на нараді працівників вугільної промисловості.

"Якщо говорити про приватизацію "Центренерго", то потрібно говорити - разом із неприбутковими шахтами. Я думаю, це прекрасна ідея", - сказав Зеленський, після чого переключився на ДТЕК.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

"Тут, до речі, пан Тимченко [гендиректор ДТЕК]. Ви - ДТЕК - були сьогодні як приклад для багатьох компаній. У мене до вас запитання. Якщо вірити статистиці, що багато державних шахт дійсно неприбуткові і якщо всі порівнюють саме стан ваших шахт і внесок ДТЕК у галузь, у мене до вас питання: будете приватизувати неприбуткові шахти?" - пожартував він.

"Якщо ви не готові і Антимонопольний комітет, як ви кажете, буде проти - я з ними поговорю і вони будуть за. Але питання не в цьому. Ви нам повинні тоді допомогти знайти таких партнерів, як ви, - сильних у цій галузі. Знайти таких людей, які можуть приватизувати й інвестувати гроші в модернізацію цих шахт", - заявив Зеленський.

"А якщо не знайдете..." - сказав президент і посміхнувся, натякнувши, що купити доведеться компанії Ахметова.

Нагадаємо, що "Центренерго" - пріоритетний об'єкт для приватизації в Україні.

У 2018 році, коли компанію планували продати, на неї знайшлося п'ять покупців: білоруське унітарне підприємство "Нафтобітумний завод", компанія ТОВ "Форбс енд Манхеттен Україна" бізнесмена Михайла Спектора, "Укрдонінвест" Віталія Кропачова, грузинська Georgian International Energy Corporation і "Баланс груп" Дмитра Крючкова.

Жоден державі не підійшов.

До складу "Центренерго" входять три ТЕС: Вуглегірська (Донецька область), Зміївська (Харківська область) і Трипільська (Київська область), їх сумарна проєктна потужність становить 7 660 МВт, це близько 14% від загальної потужності електростанцій України. На ТЕС компанії встановлено 23 енергоблоки потужністю від 175 до 800 МВт, з яких 18 блоків - вугільні, а п'ять призначені для використання газомазутного палива. Державі належать 78,289% компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram