ГоловнаЕкономікаДержава

Турецька Onur виграла тендер на будівництво нового моста в Запоріжжі

Вартість робіт - майже 12 млрд гривень.

Турецька Onur виграла тендер на будівництво нового моста в Запоріжжі

Турецька компанія Onur Taahhut Tasimacilik Insaat виграла тендер на будівництво першої черги нового моста через Дніпро в Запоріжжі.

Вона запропонувала виконати роботи за 11,918 млрд гривень (з ПДВ), йдеться на сайті ProZorro. Служба автомобільних доріг у Запорізькій області була готова заплатити 12,341 млрд гривень.

Також участь в аукціоні брала турецька Gocay, пропозиція якої становила 11,950 млрд гривень.

Китайські компанії China Road and Bridge Corporation і Sinohydro, турецька Limak, а також український "Еко-буд-трейд" розглядали можливість участі в аукціоні, але не потрапили на нього.

Предметом закупівлі тендеру є під'їзд до острову Хортиця і автотранспортна магістраль через Дніпро в Запоріжжі. Це частина дороги Н-08 "Бориспіль - Дніпро - Запоріжжя (через Кременчук) - Маріуполь".

Термін виконання робіт - щонайбільше 48 місяців з дня підписання договору.

Нагадаємо, зараз правий і лівий береги Запоріжжя пов'язані між собою мостами Преображенського (мостовий перехід, що проходить через Хортицю) і дамбою ДніпроГЕС. Також з правого берега на Хортицю веде арковий міст, на лівий берег потім потрібно їхати через міст Преображенського.

Будівництво нового моста через Дніпро в Запоріжжі паралельно до мостів Преображенського почалося ще 2004 року. Заклав капсулу тодішній прем'єр України Віктор Янукович. Планувалося, що будівництво завершиться до кінця десятиліття, але проєкт перетворився на багаторічний "недобуд".

Влітку 2019 року на об'єкт приїжджав президент Володимир Зеленський, а восени - прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Останній пообіцяв за рік-півтора побудувати одну сторону моста. Це дозволить пустити рух транспорту по новому мосту в один бік у три смуги, а по мосту Преображенського - в інший.

На завершення всіх необхідних робіт знадобиться близько чотирьох років.

Гончарук сказав, що роботи на мосту відновлять навесні 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram