ГоловнаЕкономікаДержава

В Україну прибула делегація МВФ

Термінів перебування експертів на території України не уточнюють.

В Україну прибула делегація МВФ
Фото: kmu.gov.ua

Експерти Міжнародного валютного фонду прибули в Україну.

Про це повідомило представництво МВФ в Україні.

Метою приїзду делегації є технічні обговорення політики економічного зростання.

Термінів перебування експертів на території України не уточнили.

Нагадаємо, Україна ще на початку грудня 2019 року попередньо домовилася з менеджментом МВФ про відкриття нової трирічної програми розширеного фінансування на $5,5 млрд. Остаточне рішення має прийняти рада директорів Фонду після виконання Києвом останніх попередніх заходів, у тому числі затвердження низки законів Верховною Радою.

Одним з них є законопроєкт №2571 про окремі питання функціонування банківської системи, який повинен усунути виниклі під час очищення банківської системи законодавчі прогалини і виключити повернення ПриватБанку колишнім власникам.

Передбачалося, що попередні заходи буде виконано в січні - на початку лютого, що дозволить винести українське питання на раду директорів МВФ у лютому. Однак Рада тільки почала розглядати в другому читанні законопроєкт про ринок землі, що може розтягнутися на кілька тижнів або місяців.

До законопроєкту про банки депутати ще навіть не дійшли.

Поточна програма співпраці між Україною і МВФ у рамках механізму stand-by була затверджена 18 грудня 2018 року і завершується 17 лютого цього року. Її обсяг - 2,8 млрд спеціальних прав запозичення, або близько $3,9 млрд. Перший транш у розмірі близько $1,4 млрд було надано відразу, потім планували ще два транші за підсумками піврічних переглядів. Однак у зв'язку зі зміною президента й уряду країни після виборів було вирішено почати розробку нової програми співпраці. У результаті в 2019 році фінансування з боку Фонду було відсутнє, тоді як Київ заплатив майже 1,4 млрд СПЗ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram