ГоловнаЕкономікаФінанси

ДБР вручило нові підозри у справі про банкрутство банку "Михайлівський"

Слідчі знайшли новий злочинний епізод на 283 млн гривень.

ДБР вручило нові підозри у справі про банкрутство банку "Михайлівський"
Фото: Сергей Нужненко

Державне бюро розслідувань вручило нові підозри у справі про розкрадання у банку "Михайлівський".

Про це йдеться на сайтах ДБР і Офісу генпрокурора.

У лютому 2015 року посадові особи уклали кредитні договори з "грубим порушенням законодавства і внутрішніх документів". Після цього вони перерахували 283 млн гривень на рахунки різних компаній, знаючи, що гроші у банк не повернуться.

Невдовзі після цього банк "Михайлівський" збанкрутував.

Підозри отримали колишній глава правління банку, двоє заступників і чотири члени кредитного комітету.

Їм інкримінують зловживання повноваженнями і службова фальсифікація (ч.2 ст.28, ч.2 ст.364-1, ч.2 ст.28, ч.1 ст.366 Кримінального кодексу).

Нагадаємо, банк "Михайлівський" належав власнику мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Заклад було створено влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука.

23 травня 2016 року НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним. Реальна вартість активів банку становила усього 138 млн гривен, хоча на папері вони оцінювалися у 5,1 млрд гривень.

Банкрутство банку стало одним із найскандальніших в Україні, тому що значна частина його клієнтів насправді через офіси банку вкладали кошти у компанії ТОВ "Індивідуальний розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" за договором фінансової позики. Вклади клієнтів фінансових компаній відповідно до законодавства України не гарантуються, і вкладники довгий час не могли отримати компенсації.

В результаті під тиском Верховна Рада прийняла спеціальний закон, щоб вкладники "Михайлівського" теж отримали гроші від держави.

Главу правління "Михайлівського" Ігоря Дорошенка, який очолював банк у 2013-2016 роках, відправили під суд восени 2018 року.

У 2019 році підозру також отримав його наступник Денис Панфілов, який прийняв банк в останні дні перед банкрутством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram