ГоловнаЕкономікаДержава

Мінекономіки розраховує на $50 млрд інвестицій за п'ять років

Милованов представив стратегію економічного зростання через інвестиції.

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства в понеділок представило стратегію економічного зростання. Вона передбачає збільшення внутрішнього валового продукту на 40% за п'ять років, створення 1 млн робочих місць і залучення $50 млрд прямих іноземних інвестицій.

Про це йдеться на сайті міністерства.

Для залучення інвестицій, на думку відомства, Україна повинна зосередитися на створенні ефективних ринків, у тому числі землі, капіталу, праці, вищої освіти, медичних установ, вантажних і пасажирських залізничних перевезень, енергетики.

Крім того, держава планує вкластися в розвиток інфраструктури: будівництво доріг, розширення залізничного доступу до портів, електрифікацію залізниць, розвиток річкового транспорту (в тому числі модернізацію Дніпровського каскаду).

Ще один важливий напрям - стимулювання банківського кредитування і страхування, а також впровадження ефективних інструментів управління державними фінансами, як-от нова митниця, податкова, фінансовий моніторинг, фінансовий контроль.

Для залучення інвесторів держава планує використовувати механізм державно-приватного партнерства, концесій. Також повинна нарешті стартувати велика приватизація. Перші п'ять великих підприємств уряд планує продати вже в 2020 році. Їх покупці зможуть отримати "податкові канікули": звільнення від податку на прибуток на 5 років за умови інвестицій на суму від 10 млн доларів. Водночас інвестор повинен виконати інвестиційні умови: зберегти профіль підприємств, включених у ланцюжок високотехнологічної доданої вартості.

Для великих інвестиційних проєктів (більш ніж 100 млн доларів) уряд планує ввести спеціальну програму з координації, супроводу та підтримки інвесторів ("інвестиційна няня").

Уряд планує розвивати індустріальні парки. Зараз їх 43, зокрема сім створено за останній рік. У Мінекономіки вважають, що тільки на підставі цих парків можна залучити до 5 млрд доларів інвестицій та створити 50-100 тисяч робочих місць.

"У сукупності драйвери інвестицій і зростання повинні забезпечити досягнення мети в 40% зростання економіки. Для того, щоб ця амбітна програма зростання економіки через інвестиції запрацювала, нам потрібно тримати темп. Президент, уряд, парламент і місцеві органи самоврядування повинні продовжити працювати єдиною командою", - заявив міністр.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на початку лютого заявив, що Україну невдовзі "накриє лавина інвестицій".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram