ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін схвалив постанову про кредити 5-7-9% для малого бізнесу (оновлено)

Програма повинна запуститися 1 лютого цього року.

Кабмін схвалив постанову про кредити 5-7-9% для малого бізнесу (оновлено)
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів України підтримав постанову для старту програми "Доступні кредити 5-7-9%" з 1 лютого цього року.

Ця програма підтримки мікро- та малого бізнесу дозволить отримувати до 1,5 млн гривень доступного кредиту під 5, 7 або 9 відсотків для створення або розширення свого бізнесу. Про це повідомили в Telegram прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

"Уряд визначив механізм використання бюджетних коштів у межах діяльності Фонду розвитку підприємництва. Реалізація програми "Доступні кредити" передбачає низку інструментів для забезпечення доступності кредитів", - йдеться в повідомленні.

Оновлено. На сайті Кабінету Міністрів пояснили, що реалізація цієї програми передбачає два види інструментів здешевлення і доступності кредитів.

Перший - здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 і 9% річних кредитів у національній валюті (додатково оплачується комісія банків 0,5-1%). Відсоток залежить від типу бізнесу:

- 5% річних - якщо виручка до 25 млн гривень і створюються щонайменше два робочих місця впродовж першого кварталу;

- 7% річних - для бізнесу з виручкою до 25 млн;

- 9% річних - для бізнесу з виручкою до 50 млн.

"При цьому для ММП (мікро- і малих підприємців, - ред.), які отримали кредит за програмою під 7% або 9%, ставка знижується на 0,5 процентних пунктів (але ставка не може бути нижчою за 5%)", - повідомили в Кабміні.

Другий інструмент - надання часткових гарантій за кредитами, наданим мікро- і малому бізнесу, якщо в них не вистачає застави (оплата за гарантією становить 0,5% розміру кредиту).

За попередньою оцінкою, близько 50 000 позичальників зможуть узяти участь у цій програмі вже в 2020 році. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону "Про Державний бюджет на 2020 року" щодо забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва".

Фонд розвитку підприємництва буде надавати допомогу у вигляді компенсації відсоткової ставки до рівня 5,7 і 9% річних за кредитами в гривнях. Відсоток залежить від розміру і виду бізнесу. Крім того, підприємцям МСБ будуть надавати часткові гарантії на кредити, якщо їм не вистачає застави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram