ГоловнаЕкономікаДержава

Радник прем'єра Голик: ОДА не використали 10% коштів Дорожнього фонду

Радник прем'єра Голик: ОДА не використали 10% коштів Дорожнього фонду
Фото: rbc.ua

У 2019 році обласні адміністрації не використали 1,476 млрд гривень з Дорожнього фонду, а це 10% від його річного обсягу. 

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив радник прем'єр-міністра Юрій Голик.

"Таким чином, ці кошти до доріг не дійшли. Нагадаю, що 35% Дорожнього фонду йдуть саме в ОДА на ремонт і утримання доріг, що знаходяться у них на балансі - це дороги обласні та сільські - і до 20% може бути ними використано на ремонт доріг у межах населених пунктів. У 2019-му ця сума була 14,6 млрд грн. У 2020-му ця сума буде 22 млрд грн", - повідомив він.

Згідно з опублікованими даними, найкращі області за показником "Максимальне використання Дорожнього фонду без уточнення того, як саме він був використаний" - Сумська, Хмельницька та Харківська. Найгірші області за цим самим показником: Чернівецька - не використали 39% або 90 млн грн Дорожнього фонду, Кіровоградська - не використали 34,55% або 164 млн грн Дорожнього фонду, і Житомирська - не використали 24,4% або 189 млн грн Дорожнього фонду.

Лідери з використання капітального ремонту в 2019 році: м. Київ - 100%, Дніпропетровська ОДА - 84%, а також Івано-Франківська ОДА - 83,6%. Лідери з використання різних видів поточних ремонтів: Сумська ОДА - 100%, Тернопільська ОДА - 100%, Вінницька ОДА - 99,75%.

Радник прем'єра також відзначив показники статистики, які свідчать про швидкість витрати грошей Дорожнього фонду обласними адміністраціями в грудні.

"15% усього Дорожнього фонду або 2,3 млрд грн витрачено ОДА в грудні. Багато ви бачили дорожніх робіт у грудні? Залишки Дорожнього фонду були в ОДА і станом на 30.11, але вони не використовувалися. Звідки такі витрати в грудні? Згідно з закритими актами виконаних робіт. Чому вони не були закриті раніше, якщо гроші були? Що це за роботи, акти за якими закривалися в грудні? Обслуговування доріг у вигляді прибирання снігу? Могло б так бути, але не було в нас рясних снігопадів у грудні", - підкреслив Голик.

Радник прем'єр-міністра зазначив, що в Кабінеті Міністрів і "Укравтодорі" є розуміння, як допомогти ОДА працювати з Дорожнім фондом так, щоб усі роботи відбувалися якісно і вчасно, і цей процес уже розпочато.

Раніше Юрій Голик заявив, що "Укравтодор" будуватиме кожну дорогу впродовж одного року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram