ГоловнаЕкономікаБізнес

НБУ зупинить заборону ФОП витрачати кошти на не пов'язані з бізнесом потреби

Голова Нацбанку зазначив, що НБУ не вносив жодних нових змін до чинного законодавства.

НБУ зупинить заборону ФОП витрачати кошти на не пов'язані з бізнесом потреби
Яков Смолий
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України зупинить норму постанови, якою заборонено ФОП витрачати кошти з бізнес-рахунків на власні, не пов'язані з бізнесом потреби.

Про це заявив на брифінгу голова Національного банку Яків Смолій, передає Hromadske.

"Ми припиняємо дію нашого коментаря про те, що кошти з рахунків ФОП не можуть використовуватися на потреби, не пов'язані з підприємницькою діяльністю. Цей коментар стосується власне податкової служби", - сказав він.

Голова Нацбанку також зазначив, що своєю нормою НБУ не вносив жодних нових змін до чинного законодавства, оскільки фактично заборона на використання коштів з рахунків ФОП для особистих потреб чинна в Україні з 2003 року.

Нагадаємо, інформація про відповідні зміни в порядку відкриття і закриття рахунків ФОП з'явилася ще в серпні 2019 року. Тоді в Нацбанку заявили, що відповідні зміни реально нічого не змінять, адже заборона на використання коштів з бізнес-рахунків на особисті потреби була чинною і раніше.

На початку минулого року Кабмін розробив законопроєкт проти оформлення співробітників як ФОП, що використовується багатьма роботодавцями як легальна схеми зниження податкового навантаження.

Зараз в Україні існують підприємства (наприклад роздрібні мережі) і навіть цілі галузі (наприклад IT), де тисячі де-факто штатних співробітників великого бізнесу отримують винагороду за свої послуги як приватні підприємці.

ФОП третьої групи на спрощеній системі оподаткування сплачує до бюджету лише 5% від зароблених грошей, плюс мінімальний місячний соціальний внесок. У разі трудових відносин з кожної гривні зарплати співробітник відраховує державі 19,5 копійки у вигляді податку і ще 22 копійки соціального внеску платить його працедавець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram