ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ схвалив перерозподіл частот під 4G у регіонах

Угода покликана забезпечити села мобільним інтернетом.

АМКУ схвалив перерозподіл частот під 4G у регіонах
Фото: itc.ua

Антимонопольний комітет на засіданні 13 січня схвалив угоду між "Київстаром", Vodafone, lifecell і "Інтертелекомом" про перерозподіл радіочастотного спектру у діапазонах 800-900 МГц з метою розширення покриття 4G-зв'язком.

Про це йдеться на сайті АМКУ.

Комітет дійшов висновку, що обмін частотами лише посилить конкуренцію на ринку мобільного зв'язку за рахунок усунення технологічного розриву під час використання радіочастотного ресурсу, збільшить кількість користувачів послугами мобільного доступу до глобальної мережі Інтернет, а також гарантує цифрове забезпечення адміністративної, медичної та освітньої реформ.

Нагадаємо, що відсутність швидкісного мобільного інтернету у регіонах сьогодні викликана тим, що розподіл частот між операторами у діапазоні 900 МГц недостатній для запуску 4G.

У серпні 2019 року мобільні оператори домовилися перерозподілити радіочастоти у цьому діапазоні, а у жовтні вони підписали відповідний меморандум з Кабінетом Міністрів. Згідно із затвердженим планом заходів, від частини спектру відмовиться "Київстар", якому згідно з ліцензією, поки віддано близько 60% доступних частот у діапазоні 900 МГц. Також своїми частотами у цьому діапазоні поділиться оператор CDMA "Інтертелеком", який отримає натомість частоти у діапазоні 800 МГц.

Зі свого боку уряд зобов'язався полегшити доступ до інфраструктури, ввести технічний нейтралітет, встановити справедливу ціну за продовження ліцензії.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров говорив, що завдяки домовленостям вже у березні 2020 року буде переоформлено ліцензії операторів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram