ГоловнаЕкономікаБізнес

Зеленський назвав можливим скасування "соєвих правок Хомутинніка"

Про це він повідомив на зустрічі з аграріями.

Зеленський назвав можливим скасування "соєвих правок Хомутинніка"

Президент України Володимир Зеленський пообіцяв аграріям, що Рада розгляне скасування правок до Податкового кодексу 2017 року, які заборонили повернення ПДВ при експорті сої та ріпаку.

Відповідну заяву він зробив під час відвідування села Красна Слобідка Київської області, йдеться на сторінці Офісу президента у Facebook.

"Раніше ціна була 11-12 000 гривень, сьогодні - 8 000 з ПДВ, виробник втрачає приблизно 2000 гривень на тонні. Це великі гроші для сільгоспвиробників. Наприклад, на нашому господарстві збирається 1500 тонн сої - це три мільйони. А три мільйони - це новий трактор, новий дохід", - повідомив один з учасників зустрічі.

Зазначається, що великі трейдери експортують сою і отримують відшкодування, а малий і середній бізнес не мають на це можливості.

"Фактично через соєві правки втратили мільярди гривень", - заявив підприємець.

"Тобто потрібно скасовувати ці правки? Я думаю, що це можливо", - повідомив президент.

Зеленський порадив аграріям звернутися до глави фракції "Слуга народу" Давида Арахамії з проханням у терміновому порядку розглянути усі "продуктові правки" на профільному комітеті, щоб Рада встигла розглянути їх до Нового року.

Нагадаємо, що у 2017 році Рада проголосувала за пакет правок до Податкового кодексу, деякі з яких назвали "соєвими правками Хомутнніка". Сам на той момент депутат Віталій Хомутиннік заперечував свою причетність до цих змін у законодавство, оскільки автором скандальної правки був нардеп Вадим Сидорчук.

Однак, на думку аграріїв, скасування повернення ПДВ при експорті сої і ріпаку дала можливість великим корпораціям дешевше закуповувати сою та ріпак, у тому числі і компанії "Кернел", співвласником якої є Хомутиннік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram