ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" і "Газпром" провели переговори у Відні

На узгоджений варіант транзитного контракту поки що не вийшли.

"Нафтогаз" і "Газпром" провели переговори у Відні
Фото: zn.ua

"Нафтогаз України" і "Газпром" у п'ятницю провели газові переговори у Відні.

"Завершили зустріч з Міллером, керівником "Газпрому". Домовилися продовжувати опрацьовувати варіанти продовження транзиту. Поки що рано говорити про узгоджений варіант, але ми займаємо максимально конструктивну позицію", - прокоментував у фейсбуці результати переговорів виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

Нагадаємо, 10 грудня в рамках саміту нормандської четвірки Україна і Росія провели газові переговори на найвищому рівні. За підсумками зустрічі президент України Володимир Зеленський заявив про досягнутий прогрес. За його словами, новий транзитний договір, швидше за все, не буде десятирічним, як хотіла Україна, але й не однорічним, як пропонувала Росія.

Він також підтвердив, що Україна готова взяти $3 млрд боргу "Газпрому" газом.

1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує 2020 року завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram