ГоловнаЕкономікаФінанси

МВФ не зміг назвати дату ради директорів для затвердження нової програми для України

Цьому має передувати виконання Києвом попередніх умов.

МВФ не зміг назвати дату ради директорів для затвердження нової програми для України
Фото: publika.md

Дата засідання ради директорів Міжнародного валютного фонду для затвердження нової трирічної програми EFF для України на $5,5 млрд поки що невідома, проте в кожному разі цьому має передувати виконання Києвом попередніх умов (prior actions).

Про це повідомив представник Фонду Джеррі Райс, передає "Інтерфакс-Україна".

На брифінгу у Вашингтоні він розповів, що наразі досягнуто попередньої домовленості про нову програму розширеного фінансування на рівні менеджменту Фонду, яка повинна ще стати предметом обговорення ради директорів.

Райс нагадав про телефонну розмову директорки-розпорядниці МВФ Кристаліни Георгієвої з президентом України Володимиром Зеленським у минулі вихідні, під час якої були відзначені істотні успіхи України в останні місяці і готовність МВФ підтримати Київ у його зусиллях просування його економіки на шлях вищого, стійкого і всеосяжного зростання.

У той самий час Райс також вказав і на слова Георгієвої, що економічний успіх України у вирішальній мірі залежить від зміцнення правопорядку (rule of law), поліпшення судової системи, зменшення ролі корисливих інтересів в економіці. За його словами, важливо також захистити досягнення у справі очищення банківської системи і відшкодувати зазнані платниками податків великі витрати під час виведення банків з ринку.

Нагадаємо, йдеться про нову трирічну кредитну програму розширеного фінансування на $5,5 млрд. Вона замінить нинішню 14-місячну програму stand-by (SBA) на $3,9 млрд. Угоду про нову програму співпраці ще повинні затвердити керівництво Фонду і Виконавча рада. Попередню програму МВФ для України ухвалили в грудні 2018 року. Україна отримала згідно з нею єдиний транш у розмірі $1,4 млрд.

Нову програму кредитування позитивно оцінили в Європейському Союзі. Посол ЄС в Україні Матті Маасікас вважає підписання угоди про співпрацю між Україною і МВФ своєчасним і висловив упевненість, що договір відкриє шлях до макрофінансової допомоги ЄС.

Також з укладенням нової угоди Україну привітали США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram