ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" запропонував Медведєву свій "нульовий варіант"

Вітренко виключив варіант "пробачити й забути".

"Нафтогаз" запропонував Медведєву свій "нульовий варіант"
Юрий Витренко
Фото: oilreview.kiev.ua

Виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко виключив відмову України від стягнення $ 3 млрд із "Газпрому" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Про це він написав у фейсбуці, коментуючи останні заяви прем'єр-міністра Росії Дмитра Медведєва.

Він нагадав, що 2009 року "Газпром" погодився на врегулювання суперечок за посередництва Стокгольмського арбітражу, а через кілька років першим подав позов до арбітражу.

"Нафтогаз" і "Газпром" погодилися в контракті, що рішення арбітражу є "остаточним і обов'язковим для виконання". Тому "нульовий варіант" - це, насамперед, виконати рішення арбітражу, щоб заборгованість "Газпрому" перед "Нафтогазом" дорівнювала нулю. Демонструючи всім конструктивність своєї позиції, ми навіть згодні взяти цей борг газом", - заявив Вітренко.

"Забути про невиконання домовленостей з боку Газпрому, пробачити Газпрому 3 мільярди доларів, і забрати позовні вимоги в новому арбітражі без адекватної компенсації - неможливий варіант. При цьому втрачається сенс будь-яких нових домовленостей. Ну як домовлятися зі стороною, яка не виконує свої домовленості й не хоче нести за це відповідальність?" - написав топменеджер "Нафтогазу".

Нагадаємо, що 7 грудня російський прем'єр Медведєв заявив, що транзит газу через Україну буде можливий тільки по "нульового варіанту". "Неможливо домовитися щодо газу та водночас сказати: знаєте що, ви нам ще заплатите гроші за різними судовими рішеннями", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram