ГоловнаЕкономікаДержава

"Нафтогаз" готовий відкликати нові позови проти "Газпрому", якщо укладуть довгостроковий контракт

Нафтогаз також хоче компенсації за невиконання "Газпромом" зобов'язань за діючими контрактами.

"Нафтогаз" готовий відкликати нові позови проти "Газпрому", якщо укладуть довгостроковий контракт
Фото: zn.ua

НАК "Нафтогаз України" готовий відкликати нові позови проти російського "Газпрому", якщо сторонам вдасться укласти довгостроковий контракт щодо транзиту газу і якщо "Нафтогазу" компенсують невиконання "Газпромом" своїх зобов'язань за діючими контрактами. Про це повідомив у себе на фейсбуці глава НАК Юрій Вітренко.

"Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що ми готові розглядати можливість отримати газ від Газпрому в рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу (3 млрд доларів)", - підкреслив Вітренко.

"Нафтогаз" також готовий відкликати новий позов проти "Газпрому".

"Ми також готові відкликати свої позовні вимоги в новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який буде покривати всі витрати, і якщо Нафтогазу буде компенсовано невиконання Газпромом своїх зобов'язань за поточними контрактами", - підкреслив директор.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Нафтогаз" очікує позитивне рішення суду про стягнення з "Газпрому" $3 млрд. Слухання в Амстердамі про примусове стягнення з російського "Газпрому" $3 млрд у виконання рішення Стокгольмського арбітражу пройшли на користь України. Очікувана дата винесення рішення - 25 лютого 2020.

4 грудня президент РФ Путін заявив, що Україна висунула економічно неприйнятні умови для транзиту газу. Глава "Газпрому" Олексій Міллер також скаржився, що Україна виставила дуже високі тарифи на транзит на найближчі роки.

З 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У той же час в "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує в 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук також заявляв, що Україну не влаштує контракт з "Газпромом" на рік, зацікавленість є тільки в довгостроковому контракті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram