ГоловнаЕкономікаБізнес

Нардепи підготували компромісний законопроєкт про "зелені" тарифи

Зеленський заявив, що ретроспективної зміни "зеленого" тарифу не буде.

Нардепи підготували компромісний законопроєкт про "зелені" тарифи
Фото: facebook

Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку підготував законопроєкт, який врегулює всі спірні питання "зеленого" тарифу - документом передбачено його добровільне зниження. Про це повідомила народна депутатка України від фракції "Слуга народу", член комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймістер на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Нам, представникам комітету Верховної Ради з питань економічної політики, вдалося досягти історичного компромісу. Ми переконали інвесторів і міжнародних кредиторів добровільно піти на зниження ставок "зелених" тарифів. Відповідний законопроєкт, який передбачає зниження "зеленого" тарифу для великих виробників, я подаю сьогодні до Верховної Ради. Рухаємося до безвуглецевого майбутнього і нових інвестицій в Україну", - написала Буймістер.

Народна депутатка нагадала, що президент України Володимир Зеленський поставив мету - Україна повинна бути лідером у розвитку "зеленої" енергетики. Однак вона зазначила, що "зелений" тариф, який гарантувався виробникам, є обтяжливим для енергогалузі, але його ретроспективна зміна загрожувала б державі позовами від інвесторів, тому депутати запропонували можливість його добровільного зниження.

"Ми опинилися перед складною ситуацією. З одного боку - не викликає сумнівів, що майбутнє наших дітей залежить від того, чи будемо ми продовжувати забруднювати атмосферу, чи будемо виробляти чисту енергію. З іншого боку, "зелений" тариф, який гарантувався виробникам, ще 10 років тому ставав обтяжливим для галузі. Його ретроспективна примусова зміна загрожувала б державі багатомільйонними позовами від інвесторів, як це сталося, зокрема, в Іспанії", - підкреслила Буймістер.

Нагадаємо, Зеленський 27 листопада на Українсько-литовському економічному форумі заявив, що ретроспективної зміни "зеленого" тарифу не буде і українська влада не планує робити жодних кроків, які погіршать умови ведення бізнесу в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram