ГоловнаЕкономікаДержава

У Мінекономіки назвали першу п'ятірку підприємств для приватизації

Серед них - Одеський припортовий завод.

У Мінекономіки назвали першу п'ятірку підприємств для приватизації
Фото: opz.odessa.net

Першими в черзі на приватизацію будуть Одеський припортовий завод, Об'єднана гірничо-хімічна компанія, "Електроважмаш", "Президент-готель" і шахта "Краснолиманська", повідомив в інтерв'ю "Економічній правді" заступник міністра економіки Павло Кухта.

Він зазначив, що борг Одеського припортового заводу заважає не тільки його продажу, а й роботі. Також Кухта підкреслив, що борги мають й інші підприємства.

"У багатьох держпідприємств високе боргове навантаження, багато з них є учасниками судових процесів", - повідомив він.

За словами заступника міністра економіки, з ОПЗ працює інвестиційний радник.

Нагадаємо, 2018 року Фонд державного майна України вибрав перших радників для об'єктів "великої приватизації", радником ОПЗ обрали компанію Pericles Global Advisory. Однак далі приватизація Одеського припортового заводу, який намагаються продати не перший рік, не просунулася.

2009 року Ігор Коломойський в особі компанії "Нортіма" виграв приватизаційний конкурс ОПЗ. Однак уже через годину після торгів комісія відмовилася визнати "Нортіму" переможницею конкурсу. Члени комісії назвали ціну заниженою (5 млрд гривень) і висловили сумнів у корисності такого продажу. У результаті конкурс із продажу ОПЗ 2009 року визнали таким, що не відбувся.

2016 року ОПЗ виставляли на продаж двічі. Інтерес до заводу демонстрували ПрАТ "Нафтобуріння" Ігоря Коломойського і Віталія Хомутинніка, Glenshee Holdings Олександра Ярославського, американська IBE Trade Алекса Ровта і компанія Amjad Investment (ОАЕ) шейха Сухаїла Саліма Бахвана. Спочатку завод намагалися продати за 13,175 млрд гривень (близько $500 млн), потім за 5,16 млрд гривень ($201 млн), але обидва конкурси провалилися.

У ФДМ заявляли, що ключовим фактором відсутності заявок була негативна цінова кон'юнктура на світових ринках мінеральних добрив, висока ціна на природний газ, збиткова діяльність підприємства і нарощування боргів, у т.ч. перед OSTCHEM Holding.

ОПЗ має найбільше в СНД виробництво аміаку і просто велике виробництво карбаміду, а також унікальний термінал для перевалки аміаку на морські судна. Крім того, одеський завод є кінцевою ланкою аміакопроводу Тольятті-Горлівка-Одеса.

25 вересня 2019 року Кабінет Міністрів затвердив радником із приватизації Одеського припортового заводу американську компанію Pericles Global Advisory LLC, яку вибрали на конкурсі понад рік тому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram