ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" назвав дату і час перекриття вентиля

"1 січня о 10-й годині за московським часом".

"Газпром" назвав дату і час перекриття вентиля
Компрессорная газовая станция Ямал-Европа
Фото: EPA/UPG

Виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко заявив, що в офіційній пропозиції "Газпрому" про продовження контракту названо дату і час, коли може початися нова "газова війна".

"Я нагадаю, що в листі, який надіслав "Газпром" "Нафтогазу", чорним по білому написано, що 1 січня о 10-й годині за московським часом у "Газпрому" не буде підстав на те, щоб газ надходив у бік України... "Газпром" дуже чітко сказав, що фактично перекриє вентиль. З огляду на ті деталі, які згадано в листі (10-та ранку за московським часом), це читається як або залякування, або повідомлення про якийсь план. Це читаєш, і голос Левітана чутно у вухах", - сказав Вітренко в інтерв'ю DW.

За його словами, якщо ж "Газпром" спробує продовжити транзит газу без урегульованих відносин, Україна "буде його надійно зберігати".

"Україна не буде його красти, забирати, споживати, нічого з ним робити не буде, а буде його зберігати доти, доки власник не прийде з документами. Умовно кажучи: якщо у вас загублений багаж, є спеціальний відділ, який називається Lost and Found, який знайде ваш багаж і вам його віддасть. От схожа ситуація тут. Газ буде надійно зберігатися доти, доки не буде його документального оформлення", - сказав Вітренко.

Оскільки взимку газ фізично не закачується в сховища, це буде відбуватися за допомогою операцій заміщення.

"Щоб усіх заспокоїти - Україна не буде перекривати вентиль, Україна ніколи не перекривала вентиль. Це важливо зрозуміти. У нас немає такої традиції - виходити на телеекрани і говорити: "Ми перекриваємо вентиль". Немає в нас такого. Ми просто говоримо - не переживайте. Навіть у такій ситуації газ буде терпляче чекати на свого господаря", - сказав Вітренко.

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. Водночас у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує 2020 року завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram