ГоловнаЕкономікаДержава

Визначено дату консультацій щодо газу ЄС-Україна-Росія

Міністерську зустріч планується провести на початку грудня.

Визначено дату консультацій щодо газу ЄС-Україна-Росія
Фото: dw.com

Попередні тристоронні міністерські зустрічі з газопостачання ЄС-Україна-РФ консультації на рівні експертів відбудуться в Брюсселі 29 листопада.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на джерело в Європейській комісії.

"Ми плануємо технічну нараду в Брюсселі в найближчу п'ятницю, 29 листопада", - сказав співрозмовник агентства.

Напередодні джерело повідомило, що міністерську зустріч планується провести на початку грудня.

"Після телефонних контактів з різними сторонами переговорів ми запропонували новий термін тристоронньої наради (на рівні міністрів, - ред.) - початок грудня", - зазначив чиновник ЄС.

20 листопада сторони провели попередні тристоронні консультації на рівні експертів у форматі телеконференції. Тоді учасники домовилися про подальші кроки в цьому процесі.

"Була досягнута домовленість, що сторони тепер працюватимуть над наступними заходами на двосторонній і індивідуальній основі в найближчі дні, і наступного тижня підведуть підсумки", - сказав журналістам європейський чиновник минулого тижня.

Нагадаємо, 18 листопада "Газпром" направив українському "Нафтогазу" офіційну пропозицію про продовження транзиту газу на один рік. Міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель назвав неприйнятною таку пропозицію.

У відповідь на офіційну пропозицію "Газпрому" про однорічний контракт на транзит газу "Нафтогаз" запропонував своє бачення, як уникнути "газової війни". Це передача газу на кордоні Україна - РФ і операції "своп". В такому випадку "Газпром" буде передавати на кордоні певний обсяг газу, а "Нафтогаз" - передавати його суміжним оператором в країнах Європи.

"Нафтогах" також заявив про готовність до мирової угоди в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за яким "Газпром" винен майже 3 млрд доларів.

З 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік. У той же час в "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує в 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram