ГоловнаЕкономікаБізнес

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" виплатити $3 млрд боргу постачаннями газу

Українська компанія відповіла на пропозицію Росії.

"Нафтогаз" запропонував "Газпрому" виплатити $3 млрд боргу постачаннями газу
Фото: zn.ua

"Нафтогаз України" відповів на офіційну пропозицію "Газпрому" про однорічний контракт на транзит газу.

Про це повідомив виконавчий директор групи "Нафтогаз" Юрій Вітренко у фейсбуці.

Він фактично підтвердив, що в Україні вважають таку пропозицію неприйнятною, і зазначив, що "Газпром" має всі можливості для того, щоб укласти новий довгостроковий контракт на транзит газу через Україну" за європейськими правилами. Україна розраховує, що Росія забронює транзитні потужності на 10 років.

Вітренко зазначив, що навіть якщо йдеться про "страхувальний" варіант до укладення довгострокового контракту, він однаково повинен базуватися на європейських правилах.

У той самий час "Нафтогаз" запропонував своє бачення уникнення "газової війни". Це передача газу на кордоні Україна - РФ і операції "своп". У такому разі "Газпром" передаватиме на кордоні певний об'єм газу, а "Нафтогаз" - далі суміжним операторам у країнах Європи.

"Нафтогаз" також заявив про готовність до мирової угоди в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу, за яким "Газпром" завинив майже 3 млрд доларів.

"Нас влаштовують гроші, але якщо "Газпром" хоче сплатити цей борг через постачання газу, ми готові розглянути таку пропозицію", - написав Вітренко.

Українська компанія вважає, що врегулювання суперечок у міжнародному арбітражі, скасування рішення Антимонопольного комітету України про накладення на "Газпром" штрафу і відкликання скарги в Європейську комісію не можуть бути умовою для продовження транзиту, оскільки новий контракт повинен бути підписаний з компанією, яка не входить у групу "Нафтогаз".

"Якщо підсумувати, поки що ми не бачимо законних підстав для того, щоб не було укладено новий контракт на транзит газу через Україну за європейськими правилами, і ми висловлюємо свою готовність сумлінно над цим працювати зі свого боку", - написав Вітренко.

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

Україна за участю Єврокомісії намагається домогтися від Росії підписання нового 10-річного договору. У той самий час у "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу його підписання, виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

Росія розраховує у 2020 році завершити будівництво другого газопроводу "Північний потік", що дозволить скоротити до мінімуму або взагалі відмовитися від транзиту газу через Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram