ГоловнаЕкономікаДержава

Поки фермери не отримають доступу до дешевих фінансових ресурсів, відкривати ринок землі іноземцям завчасно, - нардеп "СН"

В Україні понад 1300 компаній з іноземним капіталом.

Поки фермери не отримають доступу до дешевих фінансових ресурсів, відкривати ринок землі іноземцям завчасно, - нардеп "СН"
Роксолана Пидласа
Фото: Макс Левин

Народна депутатка України від фракції "Слуга народу" Роксолана Підласа вважає, що говорити про відкриття ринку землі для повністю іноземних компаній не варто до тих пір, поки повноцінно не запрацює програма кредитування малих і середніх фермерів. Про це вона заявила під час круглого столу "Битва за землю. У пошуках компромісу" в Інституті Горшеніна.

"Ми як фракція, яка має остаточно затвердити законопроєкт про ринок землі, чуємо аргументи як наших колег по парламенту, так і представників бізнесу. Так, в Україні є понад 1300 компаній з іноземним капіталом, які багато років обробляють землю. І первісною концепцією було зрівняти в правах українські компанії з іноземним капіталом, який працює понад три роки, з повністю українськими компаніями. Але зараз, як ми бачимо, у нас є політична позиція команди про необхідність проведення всеукраїнського референдуму. І це наслідок надмірної заполітизованості цього питання, тому що і економічні обґрунтування цього питання, і розрахунки показують, що навіть якщо дати можливість компаніям з іноземним капіталом брати участь у ринку землі, то економічний ефект на зростання ВВП буде вищим - 3,3% без іноземців проти 3,8% з іноземцями. Так, українські фермери не мають доступу до дешевих фінансових ресурсів, і поки в нас не запрацює програма кредитування малих і середніх фермерів, говорити про відкриття ринку для повністю іноземних компаній трохи завчасно", - сказала Роксолана Підласа.

За словами народної депутатки, одне з найдражливіших питань законопроєкту про ринок землі, яке активно обговорюють протягом підготовки до другого читання, - це обсяги концентрації землі одним власником.

"Ми почули багато критики і дискусій, і зараз позиція "Слуги народу" така, що ми готові переглядати обсяги концентрації землі в одних руках у бік зменшення і на рівні всієї країни, і на рівні області, і на рівні ОТГ. До речі, порівняно з урядовим законопроєктом ми в нашому законопроєкті зменшили обсяг концентрації на рівні області з 15 до 8%", - сказала народна депутатка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram