ГоловнаЕкономікаДержава

Гончарук закликав главу МЗС Німеччини не давати преференцій "Північному потоку - 2"

Україна отримує "тривожні сигнали".

Гончарук закликав главу МЗС Німеччини не давати преференцій "Північному потоку - 2"
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук у вівторок ввечері зустрівся з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом, який приїхав в Україну з робочим візитом.

Як повідомляє пресслужба уряду, вони говорили про енергетичну безпеку і зокрема про долю російського газопроводу "Північний потік - 2".

"Ми отримуємо тривожні сигнали про можливе виключення Північного потоку-2 з-під дії консенсусної директиви ЄС Німецьким незалежним регулятором. Такий розвиток подій вважаю неприпустимим. У разі преференційного виведення газопроводу з-під дії газових директив ЄС "Газпром" отримує можливість для зловживання своїм монопольним становищем. Україна зацікавлена в сильній Європі, і ми будемо робити все, щоб європейська ідея, європейські цінності були сильними, і їм не можна було завдати шкоди жодними маніпуляціями", - сказав на зустрічі Гончарук.

Нагадаємо, у квітні 2019 року Рада ЄС затвердила зміни в Газовій директиві ЄС, що є частиною Третього енергопакету ЄС, про поширення європейських норм на газопроводи, що йдуть до Євросоюзу з третіх країн. Вони повинні будуть працювати за тими самими правилами, що і трубопроводи, що розташовані на території держав-членів ЄС. "Північний потік-2" не відповідає новим вимогам.

13 листопада німецький парламент Бундестаг схвалив включення (імплементацію) Газової директиви Європейського Союзу в національне законодавство.

"Північний потік-2" прокладений по дну Балтійського моря. Після завершення будівництва він з'єднає постачальників у Росії зі споживачами в Європі. Пропускна спроможність - 55 млрд кубометрів газу на рік.

Засновником та власником контрольного пакету акцій компанії-оператора проєкту Nord Stream 2 AG є "Газпром".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram