ГоловнаЕкономікаДержава

Україна у 2020 році планує позичити $4,9 млрд на зовнішніх ринках

Також зростатиме частка запозичень у національній валюті.

Україна у 2020 році планує позичити $4,9 млрд на зовнішніх ринках
Фото: Макс Левин

План фінансування державного бюджету у 2020 році, закладений урядом у його проєкт, передбачає зовнішні запозичення в обсязі $4,9 млрд і внутрішні в обсязі 231,1 млрд гривень, або $8,4 млрд.

Про це повідомив урядовий уповноважений з питань держборгу Юрій Буца, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми продовжимо збільшувати частку запозичень у національній валюті", - сказав він на конференції рейтингового агентства Fitch у Києві.

За його словами, обсяг виплат за держборгом наступного року оцінюється у 282,1 млрд гривень ($10,3 млрд) - погашення основної суми та 141,5 млрд гривень ($5,1 млрд) - виплата відсотків. Він також додав, що ще 12 млрд гривень планують залучити за рахунок приватизації.

Буца зазначив, що з початку цього року сукупний держборг України скоротився з 60,9% ВВП до 51,2% ВВП на вересень цього року, хоча в доларовому вираженні він зріс з $78,3 млрд до $83 млрд.

Він також зазначив, що частка боргу в гривні за цей час збільшилася з 33% до 40%, а в доларах скоротилася з 48% до 42%. За його словами, борг в євро збільшився з 9% до 11%. Державний уповноважений з держборгу додав, що невелика частка євро в борг дозволяє розглядати можливість її збільшення.

Нагадаємо, голова Офісу президента Андрій Богдан розраховує на зниження вартості зовнішніх позик для України до 4-5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram