ГоловнаЕкономікаФінанси

Бахматюк відмовився визнати себе підозрюваним

"Це як на село до діда прийшли".

Бахматюк відмовився визнати себе підозрюваним
Фото: Макс Левин

Колишній власник VAB Банку Олег Бахматюк відмовився визнати себе підозрюваним.

"Я вважаю, що ніякої підозри немає. Це як на село до діда прийшли", - сказав він "Інтерфаксу-Україна", коментуючи заяву антикорупційних органів про заочне оголошення підозри Бахматюку.

На думку бізнесмена, повідомлення про підозру є реакцією на його лист президентові України Володимиру Зеленському з пропозицією вирішити питання з боргами його банків, поетапно погасивши 8 млрд гривень.

"У цьому не зацікавлені ні НАБУ, ні Генпрокуратура. Вони ніколи своїми руками нічого не побудували. Їм треба залити брудом, призначити винного, вивести на площу, зібрати натовп: дивіться - вішаємо! Але через півроку всі подивляться і спитають: навіщо ми це зробили?" - вважає Бахматюк.

Бізнесмен додав, що у нього прямий конфлікт інтересів з головою НАБУ Артемом Ситником, а з ключовим фігурантом справи Олександром Писаруком (колишній заступник голови НБУ) ніякої змови немає.

"Яка може бути змова Бахматюка з Писаруком, якщо Писарук вивів два мої банки з ринку", - здивувався Бахматюк.

Нагадаємо, що в жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав усіх необхідних для цього документів (наприклад, програму фінансового оздоровлення банку), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже у 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам у заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних - колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній голова правління VAB Денис Мальцев, ексголова наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук й інші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram