ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" скасував розміщення євробондів через позови "Нафтогазу"

Юристи не змогли гарантувати, що гроші не будуть арештовані.

"Газпром" скасував розміщення євробондів через позови "Нафтогазу"
Фото: EPA/UPG

Російський "Газпром" скасував розміщення євробондів у швейцарських франках, яке збирався провести цього тижня, пишуть російські ЗМІ. Причина скасування - ризик арешту залучених коштів за позовами українського "Нафтогазу".

Юристи, які готували угоду, не змогли напевне гарантувати, що залучені кошти не будуть втрачені, пише "Интерфакс".

Він не виключив, що в разі відкриття сприятливого "вікна" компанія може і залучити фінансування найближчим часом, оскільки нова програма бондів підготовлена і для неї є всі документи й інформаційні матеріали.

Як зазначають "Ведомости", програма запозичень "Газпрому" на 2019 рік запланована в розмірі 298 млрд рублів, але в жовтні рада директорів компанії затвердила її збільшення до 398 млрд рублів. Значну частину цих коштів "Газпром" розраховував отримати на ринку зовнішнього капіталу. Рада директорів вирішила погодити отримання у 2019 році єврооблігаційних позик на загальну суму до 3 млрд євро або її еквіваленту в іншій валюті.

До початку 2019 року емітентом цінних паперів "Газпрому" виступала Gaz Capital S.A., зареєстрована в Люксембурзі. У 2019-му її робота була де-факто заблокована "Нафтогазом". Також українська компанія домоглася арешту рахунків GazAsia Capital S.A., яка випускала єврооблігації "Газпрому" в японських єнах.

Невигідні "Газпрому" рішення люксембурзьких судів змусили концерн реєструвати програму бондів в іншій юрисдикції. Була обрана Великобританія, суди якої захистили активи "Газпрому" від позовів "Нафтогазу". Новою компанією для випуску облігацій стала британська Gaz Finance plc.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram