ГоловнаЕкономікаФінанси

Якщо Україна не введе регулювання криптовалют, то перестане бути частиною міжнародної фінансової системи, - експерт BRDO

"Фінмоніторинг для криптовалют є обов'язковим, але банки не справляються".

Якщо Україна не введе регулювання криптовалют, то перестане бути частиною міжнародної фінансової системи, - експерт BRDO
Игорь Самоходский
Фото: Макс Требухов

За словами керівника сектору «IТ і Телеком» BRDO Ігоря Самоходського, Україна зобов'язана ввести первинний фінмоніторинг криптовалютних операцій, а інакше країна ризикує перестати бути частиною міжнародної фінансової системи.

Про це він заявив під час круглого столу "Для чого Україні потрібні блокчейн і легалізація криптовалюти?" в Інституті Горшеніна.

“Сьогодні фінмоніторинг для криптовалют є обов'язковим, але банки не справляються і фактично він не працює. І Україна, як і міжнародне співтовариство, зобов'язана гравців криптовалютного ринку зробити суб'єктами первинного фінмоніторингу. Це означає, що якщо ви переводите мільйон за допомогою криптовалюти, або отримуєте дохід, ви повинні показати, звідки ви взяли цей мільйон. Це правило є і зараз, змінюється тільки один аспект: хто буде робити первинний фінансовий моніторинг. Ми, як країна, зобов'язані ввести це правило, щоб ним користувалися, наприклад, біржі. Тут нема про що дискутувати, оскільки інакше ми просто не будемо частиною міжнародної фінансової системи.

За словами Ігоря Самоходського, почати регулювання сфери важливо ще й тому, що сфера віртуальних активів є досить новою і Україна має шанси взяти участь у міжнародній конкуренції юрисдикцій.

“Наша юрисдикція неконкурентна на глобальному ринку. Ми не бачимо черги з банків або фінансових компаній, які хотіли б працювати в Україні. Але сфера віртуальних активів - нова. Конкуренція юрисдикцій в світі в цій сфері перебуває на початковому етапі. І якщо Україна дасть якесь правове поле в цій сфері, ми станемо одним з офіційних гравців", - наголосив експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram