ГоловнаЕкономікаДержава

Голова "Нафтогазу" відповів на вимогу Путіна "обнулити" судові претензії

"Ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ".

Голова "Нафтогазу" відповів на вимогу Путіна "обнулити" судові претензії
Фото: Макс Левин

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв прокоментував заяви президента Росії Володимира Путіна і його прессекретаря Дмитра Пєскова про обнулення взаємних судових претензій як умову підписання нового транзитного контракту.

За його словами, Україні пропонують відмовитися від претензій на $22 млрд, хоча з боку Росії немає аналогічних зустрічних кроків.

"Для "Нафтогазу" продовження транзиту російського газу є стратегічним завданням. Але на цю проблему треба дивитися з погляду сухих цифр і фактів. Російська сторона пропонує 2Нафтогазу" обнулити майже 3 млрд доларів за Стокгольмським рішенням і відмовитися від позову ще на 12 млрд. До того ж АМКУ пропонують відмовитися від штрафу близько 7 млрд доларів. Разом - 22 млрд доларів - «зрозуміти і пробачити». Шукаю й не знаходжу в озвучених у ЗМІ пропозиціях зустрічних кроків Росії на зіставні суми. Хіба так виглядає «обнулення» взаємних претензій?" - йдеться в заяві Коболєва.

Він також відкинув слова росіян про можливу 25% знижку на газ для України. Коболєв нагадав, що, за чинним контрактом, "Нафтогаз" і зараз має право купувати російський газ за ціною німецького хабу, але "Газпром" відмовляється виконувати це положення.

"Традиційно російські постачання, навіть зі знижками за лояльність, чомусь виходять дорожчими, ніж закупівлі за конкурентними цінами в Європі. Це нелогічно, адже "Газпром" транспортує газ на меншу відстань. Коли Стокгольмський арбітраж виправив цю цінову аномалію, "Газпром" відмовився постачати газ. Ми вже давно переконалися, що ніщо не обходиться Україні так дорого, як дешевий російський газ", - написав Коболєв.

У 2013 році, коли була чинною "знижка" за розміщення Чорноморського флоту РФ у Криму і газ купували майже виключно в "Газпрому", дохід від транзиту склав 3 млрд доларів, а за імпортований газ заплатили Росії понад 5 мільярдів. Негативна різниця між доходами за транзит і витратами на придбання газу - понад 2 млрд доларів.

"У 2018 році, коли ми вже перейшли від "дешевого" російського газу на "дорогий" європейський і не мали ніяких політичних знижок, на транзиті заробили 2,7 мільярда доларів, а на закупівлю витратили 2,1 мільярда. Позитивна різниця для нас становила 600 млн доларів", - повідомив він.

Коболєв підкреслив, що "Нафтогаз" готовий до конструктивної співпраці заради продовження транзиту, але не на шкоду державним і комерційним інтересам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram