ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада має намір підвищити поріг фінмоніторингу до 400 тис. гривень

Кількість ознак ризикових операцій зменшитися із 17 до чотирьох.

Рада має намір підвищити поріг фінмоніторингу до 400 тис. гривень
Фото: sputnik.kg

Верховна Рада в п'ятницю проголосувала в першому читанні законопроєкт №2179 про запобігання та протидію відмиванню грошей.

Його підтримали 278 народних депутатів.

Законопроєкт адаптує українське законодавство з питань запобігання та протидії відмиванню доходів з нормами четвертої Директиви Європейського Союзу 2015/849 і Регламенту ЄС 2015/847, стандартів групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (FATF).

Проєкт закону пропонує спростити процедури звітності про фінансові операції для суб'єктів первинного фінмоніторингу (банків, страховиків, кредитних спілок, ломбардів, бірж, платіжних організацій).

Законопроєктом передбачено збільшити до 400 тис. гривень розмір суми фінансових операцій, що підлягають обов'язковому фінансовому моніторингу, а кількість ознак таких операцій зменшити із 17 до чотирьох.

До 2014 року банківські операції понад 80 тис. гривень підпадали під обов'язковий фінансовий моніторинг. На сьогодні цей ліміт становить 150 тис. гривень.

Ініціатива також передбачає застосування ризик-орієнтованого підходу в разі проведення належної перевірки клієнтів, перехід до кейсові звітності про підозрілі операції та автоматизацію процесу надання інформації, а також збільшує термін для інформування спеціального уповноваженого органу про порогові операції з 3 до 5 робочих днів.

Проєкт закону деталізує механізм заморожування активів і зупинення фінансових операцій, посилює вимоги до розкриття кінцевих бенефіціарів власників компаній, а також змінює санкції за порушення цих вимог. Максимальний штраф складе 10 млн неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а не 1% суми зареєстрованого статутного капіталу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram