ГоловнаЕкономікаБізнес

Депутати збираються обмежити продаж фосфатних мийних засобів в Україні

Законопроєкт пройшов перше читання.

Депутати збираються обмежити продаж фосфатних мийних засобів в Україні
Фото: Макс Левин

Верховна Рада має намір поетапно ввести обмеження на виробництво, використання та поширення мийних засобів, що містять фосфати, аніонні поверхнево-активні речовини та хлор.

У вівторок за ухвалення відповідного законопроєкту №1170 за основу проголосували 240 депутатів за 226 необхідних.

Згідно з положеннями документа, з 1 січня 2020 року пропонується заборонити виробництво, використання та поширення на території України мийних засобів з масовою часткою фосфатів більш ніж 5% від маси мийного засобу, з 1 січня 2021 року - заборонити виробництво, використання та поширення мийних засобів з масовою часткою фосфатів більш ніж 0,2%.

З 1 січня 2020 року запроваджується заборона на виробництво, використання та поширення на території України мийних засобів, до складу яких входять хлор і хлорорганічні сполуки, з 1 січня 2021 року - на виробництво, використання та поширення мийних засобів з масовою часткою аніонних поверхнево-активних речовин більш ніж 3,0%.

Для виробників, імпортерів, торгових мереж і суб'єктів роздрібної торгівлі, які ввозять, виробляють і реалізують мийні засоби, що містять фосфати і/або поверхнево-активні речовини для мийних засобів, пропонується ввести екологічний збір.

Переробка й утилізація такої нереалізованої продукції повинна здійснюватися за рахунок власників, виробників і імпортерів зазначених товарів. Водночас для стимулювання розробок у сфері мийних засобів пропонується ввести пільгову систему кредитування і надання пільг зі зменшення податків.

Згідно з висновком комітету Ради з питань екологічної політики та природокористування, потребують коригування запропоновані проєктом терміни заборони ввезення, виробництва, використання та поширення мийних засобів та вимоги до вмісту фосфатів та інших сполук у мийних засобах відповідно до регламенту Європейського Союзу №648/2004.

У цей час вимоги до мийних засобів і поверхнево-активних речовин, що входять до їх складу, визначаються технічним регламентом мийних засобів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram