ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв: Росія пропонувала Європі ділитися з нею доходами від транспортування газу через "Північний потік-2"

Це питання порушували у двосторонньому форматі, де українська сторона не була присутня.

Коболєв: Росія пропонувала Європі ділитися з нею доходами від транспортування газу через "Північний потік-2"
Андрей Коболев
Фото: Макс Левин

Під час тристоронніх переговорів з приводу транзиту газу через територію України російська сторона порушувала питання дозволу для завершення будівництва "Північного потоку-2".

Про це написав у фейсбуці голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Це питання порушували у двосторонньому форматі, де українська сторона не була присутня, але, як мені повідомили джерела з Єврокомісії, серед аргументів "Газпрому" була одна цікава теза: "Наш проєкт не тільки чисто комерційний, а й цілком проєвропейський, тому що в ньому є європейські компанії-партнери. Ми готові ділитися доходами від транспортування газу з вами", - написав він.

Коболєв підкреслив важливість прийняття законопроєкту №2239-1, який вносить низку змін, необхідних для створення незалежного оператора газотранспортної системи.

"Саме тому дуже важливо розуміти перед голосуванням за проєкт закону №2239-1: збереження "вікна" для залучення партнера в капітал оператора ГТС - наш вагомий аргумент проти "Північного потоку-2". Ми не можемо програти конкурентну боротьбу за європейських партнерів з "Газпромом". Навіть на рівні декларацій. Дуже сподіваюся, що нас почують", - додав голова "Нафтогазу".

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". У "Нафтогазі" скептично налаштовані з приводу підписання нового контракту, а виконавчий директор групи Юрій Вітренко заявив, що варто готуватися до припинення транзиту газу з 2020 року.

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу обсягом до 90 млрд кубометрів на рік.

Наступний раунд газових переговорів відбувся 28 жовтня. За підсумками зустрічі українська сторона заявила, що Росія знову "поділилася цікавими інтерпретаціями "старих пісень про головне". "Нафтогаз" заявив, що і Україна, і Єврокомісія підтримують підписання нового довгострокового контракту на транзит значного обсягу газу. З боку України підписантом контракту буде новий оператор ГТС, який буде виведено зі складу групи "Нафтогаз".

Наступні переговори повинні відбутися в листопаді. За цей час експерти в Москві та Брюсселі мають намір вивчити відповідність змін до українського законодавства нормам Європейського Союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram