ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вчетверте з початку року знизив облікову ставку

Інфляція уповільнюється швидше, ніж очікувалося.

НБУ вчетверте з початку року знизив облікову ставку
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк України вчетверте з початку року знизив облікову ставку. З 25 жовтня вона становитиме 15,5% замість нинішніх 16,5%.

Про це йдеться на сайті регулятора.

Рішення пов'язане з уповільненням інфляції, яка у вересні становила 7,5% у річному вимірі і продовжила знижуватися в жовтні. В НБУ очікують, що на кінець року її показник знизиться до 6,3%, а наприкінці 2020 року сягне середньострокової мети 5%.

Якщо цей прогноз збудеться, то до кінця 2021 року облікову ставку буде знижено до 8%.

Різке зниження облікової ставки очікується впродовж 2020 року, але є низка ризиків як внутрішнього, так і зовнішнього походження, що може призвести до повільнішого зниження. Але точно так само, в разі успішних реформ, існують можливості і для швидшого зниження ставки. Це стосується як реформ, передбачених меморандумом між урядом і Національним банком, так і судової реформи.

Головним припущенням прогнозу НБУ є продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, ключовим ризиком - відстрочка нової програми МВФ, а також прийняття судами рішень, які можуть нашкодити макрофінансовій стабільності.

Зовнішні ризики залишаються незмінними: припинення газового транзиту в 2020 році, посилення торгових війни і підвищення турбулентності на глобальних фінансових ринках, а також ескалація військового конфлікту і нові торгові обмеження з боку Росії.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Нацбанк встановлює для комерційних банків орієнтир щодо вартості залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед відсоткових ставок НБУ і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram