ГоловнаЕкономікаБізнес

Іноземці не "лохи", щоб купувати землю під час відсутності інвестиційного клімату, - нардеп від "Слуги народу"

Іноземці не "лохи", щоб купувати землю під час відсутності інвестиційного клімату, - нардеп від "Слуги народу"
Павел Халимон
Фото: Макс Левин

Не треба боятися, що всю землю в Україні скуплять іноземці та олігархи, тому що вони не будуть вкладати гроші в країні, в якій відсутній інвестиційний клімат. Таку думку висловив Павло Халімон, народний депутат України від партії "Слуга народу", заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики під час круглого столу в Інституті Горшеніна.

За його словами, саме так він відповів на побоювання фермерів та інших потенційних учасників земельного ринку під час зустрічі з ними.

"Перед тим, як взагалі приймати будь-які законопроєкти, коли всі політичні партії і представники президента і представники Кабінету Міністрів подавали свої законопроєкти на розгляд аграрного комітету, ми з колегами вирушили у всеукраїнський тур. Ми провели понад 20 форумів, організовували зустрічі з учасниками ринку. У них брали участь фермери, представники органів місцевого самоврядування, агрохолдинги ... І я зробив висновок, що, напевно, 90% людей серед усіх учасників, які були у нас на форумах, на цих зустрічах, конференціях - взагалі не розуміють, про що йдеться", - розповів Халімон.

"Тут є два моменти. Перший - це політичні маніпуляції, спекуляції. І інші момент - фермери не "вникають", вони йдуть на поводу політиків. І з ними спілкуватися дуже важко. Це все мало дратівливий характер, були загострення, але ми намагалися пояснювати, що ми можемо зробити для того, щоб закон, який ми приймемо разом з колегами з комітету аграрної і земельної політики, влаштував усіх учасників ринку", - повідомив депутат.

"Перше питання яке вони задавали: "Як ви можете продавати землю, це наша мати". Ми відповідали: "Добре, мати не буде продана, а здавати в оренду можна?" Мовчать. Інше питання: "Добре, проведіть референдум!" Відповідаю, що, по-перше, це неможливо, оскільки немає норми закону, що визначає порядок проведення референдуму. А по-друге, за кого ви голосували? Всі одноголосно говорять, голосували за Зеленського і за політичну партію "Слуга народу". Скільки відсотків? 73 відсотки. Який ще потрібен референдум? Дивляться, мовчать ... Останнє запитання: "Прийдуть олігархи, прийдуть іноземці, скуплять всю землю". Я ставлю зустрічне запитання: "Невже сьогодні прокинулися в правовій країні? Невже подолали корупцію, невже закінчили війну на сході?" - "Ні, не закінчили". У суспільства складається таке враження, що іноземець або іноземний інвестор - це лох з мішком грошей, який прийде за відсутності інвестиційного клімату і буде вкладати гроші в українську землю.Насправді це не так", - розповів Халімон.

"Після того як ми врахували всі думки, врахували всі бачення і побажання - ми внесли зміни в альтернативний законопроєкт 2178-10: ми заборонили купувати іноземцям землю до 2024 року. Але ми врахували те, що частина аграріїв, малого, середнього і великого бізнесу вже працюють на території України понад 20 років, вони вже всі одружилися, завели сім'ї, у них вже дорослі діти, вони спілкуються українською мовою... Так, ми порахували, що це було б несправедливо - не дати їм можливість далі демонструвати досягнення в агросекторі, в вирощуванні класичних культур, і не дати їм можливість купувати землю сільськогосподарського призначення. Що стосується концентрації: ми також враховували цю норму закону антимонопольного законодавства, яке не дозволяє вище певного рівня робити цю концентрацію, і, другий момент, взяли найменшу область щодо території України і порахували, скільки там обробляє найбільший орендар. Це склало 35%. Тому ми цю норму заклали в законопроєкт [не більш як 8% земель в області, не більш як 35% на території ОТГ в одні руки]", - зазначив Халімон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram