ГоловнаЕкономікаДержава

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт для анбандлінгу ГТС

Оператор системи буде незалежним і державним.

Рада прийняла в першому читанні законопроєкт для анбандлінгу ГТС
Фото: utg.ua

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроєкт №2239-1, який вносить низку змін, необхідних для створення незалежного оператора газотранспортної системи.

За нього проголосували 286 депутатів.

"По-перше, без прийняття цього закону ми не пройдемо сертифікацію оператора ГТС. Таким чином, у нас не буде незалежного оператора. По-друге, неприйняття цього законопроєкту може зірвати процес переговорів, які відбуваються між Україною та Російською Федерації про продовження контрактів на транзит російського газу через Україну. І по-третє, ми повинні показати Європейському Союзу і європейським партнерам, що виконуємо свої зобов'язання, передбачені Третім енергопакетом і законом України про ринок природного газу", - сказав, представляючи законопроєкт, нардеп Андрій Жупанін.

Зміни вносяться в Господарський кодекс, Земельний кодекс, закон про трубопровідний транспорт, про ліцензування видів господарської діяльності, про управління об'єктами державної власності та деякі інші закони.

Законопроєкт встановлює, що компанія, якій передаються об'єкти державної власності з метою створення оператора газотранспортної системи (а також системи передачі електроенергії), повинна бути повністю незалежною в прийнятті рішень щодо використання, експлуатації, обслуговування, планування, розвитку і їх фінансування.

Оператор ГТС може належати винятково державі або суб'єкту господарювання, який належить державі. За словами нардепа Андрія Геруса, до другого читання (воно повинно відбутися до 1 листопада, щоб встигнути з сертифікацією оператора) в законопроєкті пропишуть заборону на приватизацію, концесію, оренду та управління третіми сторонами.

Оператором газотранспортної системи буде однойменна компанія "Оператор ГТС України". Її виведуть зі складу групи "Нафтогаз" і віддадуть у власність і управління компанії "Магістральні газопроводи України", яка підпорядкована Міністерству фінансів.

ОГТСУ вже подала до Нацкомісії регулювання енергетики заявку на проходження сертифікації як оператора газотранспортної системи.

Нагадаємо, до кінця року Україна зобов'язана завершити анбандлінг, тобто відокремлення функції транспортування газу в окрему компанію. Для цього необхідно прийняти низку змін у нормативно-правові акти, які забезпечать повну імплементацію вимог Третього енергопакета в регуляторну базу України.

У Росії заявляли: якщо Україна встигне це зробити до кінця року, "Газпром" підпише новий транзитний договір за європейськими правилами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram