ГоловнаЕкономікаБізнес

Олігарх з оточення Путіна постачає українську сировину російській "оборонці", - "Схеми"

Кар'єр біля Глухова розробляє компанія зі структури "Русала".

Олігарх з оточення Путіна постачає українську сировину російській "оборонці", - "Схеми"
Олег Дерипаска
Фото: EPA/UPG

Компанія російського олігарха Олега Дерипаски досі займається видобутком сировини в Україні, яка після переробки потрапляє на оборонні підприємства РФ, незважаючи на санкції.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

Ідеться про кварц, який видобувають у кар'єрі біля Глухова. Власником ТОВ "Глухівський кар'єр кварцитів" з 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited, це "дочка" російського "Русала".

Більш ніж 90% видобутого мінералу йде в Росію. У 2018 році основними покупцями сировини стали завод "Кремній-Урал", який належить Дерипасці, а також Новолипецький металургійний комбінат олігарха Володимира Лісіна.

Підприємство "Кремній-Урал" є одним з найбільших виробників кремнію в Росії, а серед його клієнтів значиться новосибірський механічний завод "Іскра", який задіяний у російському оборонному замовленні. А також конструкторське бюро приладобудування імені Шипунова - одна з провідних організацій оборонного комплексу РФ.

Глухівський кар'єр - не єдиний актив Дерипаски в Україні. Він досі володіє майже десятком підприємств алюмінієвої галузі України. Найбільше з них - Миколаївський глиноземний завод, який виробляє глинозем для алюмінієвих заводів російського олігарха.

Дерипаска входить у санкційний список РНБО, йому заборонено в'їзд в Україну, але його українські активи під санкції не потрапили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram