ГоловнаЕкономікаДержава

Маркарова розповіла про перебіг переговорів з МВФ

"Ми рухаємося швидше, ніж у попередні роки".

Маркарова розповіла про перебіг переговорів з МВФ
Фото: Макс Левин

Міністр фінансів України Оксана Маркарова задоволена перебігом переговорів української делегації з МВФ у Вашингтоні.

За її словами, обговорення нової програми допомоги з Фондом просувається досить добре.

"Ми рухаємося швидше, ніж в попередні роки... Минулорічні переговори зайняли багато часу - не один візит у США на щорічні збори. Зараз рухаємося досить швидко", - сказала вона в інтерв'ю "Голосу Америки".

Глава Мінфіну зазначила, що фактично сьогодні перед Україною ставляться тільки два завдання: зберегти макроекономічну стабільність і прискорити економічне зростання.

Маркарова підтвердила, що тема ПриватБанку присутня під час переговорів, однак переважно в контексті стабільності банківського сектору.

"ПриватБанк - дуже складне питання, нічого не змінилося: є юридична стратегія, якої ми дотримуємося, є 155 млрд гривень, які держава інвестувала в цей банк, тому питання банківської системи залишаються без змін. І питання отримання коштів назад, не тільки ПриватБанку (звичайно, він найбільший), але й інших банків, і проблемних кредитів, у тому числі державних банків", - сказала міністр.

Також глава Мінфіну зазначила, що низку умов програми вже виконано, зокрема прийнято закони про "спліт" Нацфінпослуг, про економічного оператора, про спільний режим транзиту.

Вона повідомила, що провела конструктивну зустріч з представниками Казначейства США і не побачила будь-якого погіршення у стосунках сторін.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Олексій Гончарук розраховує підписати нову програму співпраці з МВФ у грудні.

Місія МВФ працювала в Києві 12-26 вересня. Міністерство фінансів заявило, що переговори з Фондом про нову програму перебувають в активній фазі, хоча раніше ЗМІ повідомляли, що місія покинула Україну без особливого результату. При цьому МВФ почав обговорення нової трирічної програми підтримки України в рамках механізму розширеного фінансування та виступив за прискорення судової реформи і скорочення ролі олігархів у економіці.

21 грудня 2018 Україна отримувала перший і поки що єдиний транш  програми співпраці з МВФ обсягом близько $1,4 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram