ГоловнаЕкономікаДержава

Законопроєкт Геруса - це здача національних інтересів в енергетиці, - Кучеренко

"Головний «енергориночник» країни, схоже, вже згортає «ринок»".

Законопроєкт Геруса - це здача національних інтересів в енергетиці, - Кучеренко
Алексей Кучеренко
Фото: Макс Левин

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус пропонує згорнути ринок електроенергії і перейти до жорсткого ручного управління. Це призведе до відмови від євроінтеграції України і до енергокапітуляції перед Росією. Про це написав народний депутат України, перший заступник комітету ВР з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко на своїй сторінці в Facebook.

"Головний «енергориночник» країни, схоже, вже згортає «ринок». І готується в ручному режимі через кишенькову НКРЕКП рулити мільярдними фінансовими потоками?! Як я вже писав: своєю турбореактивною правкою до закону про ринок е/е її ініціатор не просто відкрив імпорт е/е з Росії, але і банально ввів в оману президента Зеленського, не пояснивши Володимиру, що в Україні валом своїх генеруючих потужностей, а Білорусь у цьому випадку - це Росія", - написав Кучеренко.

Депутат повідомив, що до порядку денного сьогоднішнього засідання Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг екстрено включили законопроєкт Андрія Геруса №2236-2 про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії", яким пропонують згорнути ринок електроенергії.

"Якщо коротко - фактично, це повна зупинка енергоринку, перехід до жорсткого ручного управління, енергокапітуляція перед РФ і відмова від єврозобов'язання: знищуються ринкові механізми ринку електроенергії, галузь знову заганяється в стійло ручного регулювання; ретроспективно ліквідуються гарантії на повний викуп е/е для «зеленої» генерації; створюються преференції для імпорту е/е з Білорусі", - написав депутат.

Він також нагадав, що імпорт електроенергії з Білорусі - це імпорт російської електроенергії, дозволивши який Україна посилює вплив РФ на вітчизняному енергоринку. На його думку, прийняття законопроєкту Геруса - це здача національних інтересів.

"Ми добре знаємо, що таке «імпорт з Білорусі». Що таке «білоруський антрацит», що таке «білоруські устриці». Білорусь, при всій повазі, давно перетворилася на хаб з легалізації заборонених експортно-імпортних операцій з Російською Федерацією. А наступного року запрацює БілАЕС, побудована за рахунок 10-мільярдного кредиту від РФ. І ось українській енергетиці пропонують з головою пірнути в цю корупційну клоаку", - пояснив Кучеренко.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював поправку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

1 жовтня було здійснено перше постачання електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт.

Більшість енергоекспертів розцінили початок імпорту електроенергії з РФ як загрозу енергонезалежності України та переконані, що Росія буде використовувати його для політичного тиску на Київ. 4 жовтня на сайті президента була зареєстрована петиція про заборону імпорту електроенергії з Росії. 7 жовтня група депутатів фракції "Європейська Солідарність" подала законопроєкт про скасування імпорту з РФ (реєстр. номер 2236). Пізніше було подано ще один законопроєкт з цього питання депутатами фракції "Батьківщина" (реєстр. номер 2236-1).

15 жовтня на офіційному вебпорталі Верховної Ради зареєстровано проєкт закону про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" (реєстр. номер 2236-2) авторства Андрія Геруса. Текст законопроєкту поки що не оприлюднено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram