ГоловнаЕкономікаДержава

Гончарук: продовження транзитного контракту на рік Україні не підходить

"Україні важливо отримати новий довгостроковий договір".

Гончарук: продовження транзитного контракту на рік Україні не підходить
Фото: Lb.ua

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Україні не підходить варіант із продовженням транзитного контракту на рік.

Про це він сказав на брифінгу в середу, коментуючи нещодавню заяву президента Володимира Путіна. Той сказав: якщо Україна не встигне завершити анбандлінг (виокремлення оператора ГТС з "Нафтогазу"), то "Газпром" готовий продовжити нинішній контракт на рік.

"Україні важливо отримати новий довгостроковий договір. Тому що Україна і наша ГТС починає працювати за європейськими правилами", - сказав на це Гончарук.

"Ми також ставимо за мету отримання довгострокового контракту, тому що продовження на рік за старими правилами нам просто не підходить", - додав він.

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв, своєю чергою, на Українському газовому форумі в середу сказав, що стороною підписання транзитного контракту з 1 січня 2020 року є компанія "Магістральні газопроводи України", в яку за процедурою анбандлінгу буде передана газотранспортна система України. "Мені важко уявити, навіщо новій компанії і навіщо українській стороні може бути цікаво продовження старого контракту", - сказав він.

Коболєв також сказав, що Україна зобов'язана встигнути з анбандлінгом, тому що інакше її звинуватять у всіх проблемах, які можуть виникнути взимку. "Росіяни 31 грудня скажуть: дивіться, ми дуже хотіли підписати контракт з українською стороною, на жаль, українська сторона не виконала своїх зобов'язань, і тому контракту не буде", - сказав голова "Нафтогазу".

Нагадаємо, з 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом".

19 вересня 2019 року в Брюсселі відбулися газові консультації в тристоронньому форматі (Україна, Єврокомісія та Росія) про можливість підписання нового контракту. Україна розраховує, що це буде новий 10-річний договір з транзитом газу в обсягах до 90 млрд кубометрів на рік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram