ГоловнаЕкономікаБізнес

Імпорт електроенергії з Росії свідчить про домінування вузьких комерційних інтересів, - експерт Центру Разумкова

"Це рішення суперечить чинній стратегії України".

Імпорт електроенергії з Росії свідчить про домінування вузьких комерційних інтересів, - експерт Центру Разумкова
Фото: www.dtek.com

Імпорт електроенергії з Росії, який почався, свідчить про домінування у владі вузьких комерційних інтересів, які реалізують лобісти. Про це заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, повідомляють "Українські новини".

Експерт назвав рішення парламенту, який дозволив імпорт електроенергії з Росії, непродуманим. На його думку, воно ставить під загрозу інтеграцію вітчизняної енергосистеми з ЄС і посилює енергозалежність України від Росії.

"Я оцінюю, що це не зовсім продумане рішення, оскільки не можна тут ставити тільки комерційну складову на перший план. По-перше, це рішення суперечить чинній стратегії України, яка передбачає інтеграцію з ENTSO-E (загальноєвропейською енергосистемою, - ред). І фактично, якщо Україна буде продовжувати поставки електроенергії з Росії, то це унеможливить інтеграцію з ENTSO-E. Другий момент - це посилення залежності від Росії. Це не те, що зараз треба Україні. Це також суперечить завданням енергетичної безпеки. Я думаю, що не можна тут дивитися чисто на комерційну складову", - сказав Омельченко.

Він вважає, що це рішення було пролобійовано в інтересах окремих осіб. "Це свідчить про домінування вузьких комерційних інтересів і реалізації їх окремими лобістами в уряді і в Верховній Раді", - зазначив Омельченко.

Нагадаємо, 1 жовтня була здійснена перша поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Поставка проведена рівним графіком потужністю 100 МВт. Про це свідчать дані на сайті НЕК "Укренерго".

18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в якому голова енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram